SUD BIH

Davor Matić Mišo pucao u zarobljene vojnike

Zaštićeni svjedok “D” kazao da se Specijalna jedinica komandanta Dragana Vikića ne može dovesti u vezu s događajem u Velikom parku

Adna Dobojlić i Dragan Vikić

B. C.

7.3.2019

Saslušanjem zaštićenog svjedoka pod pseudonimom „D“ danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje za ubistvo zarobljenih vojnika u sarajevskom Velikom parku.

Svjedok koji je u aprilu 1992. bio pripadnik Stanice javne bezbjednosti Novi Grad vidio je grupu vojnika koje je u njegovu stanicu sprovodilo više osoba u maskirnim uniformama. Njih je predvodio bivši kriminalac Davor Matić Mišo, koji je imao automatsko oružje.

Među zarobljenim vojnicima, svjedok je prepoznao Stevu Đukanovića, kojeg je poznavao.

- Stevo mi je dao znak da ga spasim. Znao sam da je dobio poziv da se javi u rezervni sastav i tražio je od mene savjet da li da se odazove, ali sam mu rekao da "ne znam šta da mu kažem" - ispričao je svjedok.

Napisao izvještaj

On je otišao do Centra službi bezbjednosti (CSB) jer je mislio da su tamo odvedeni zarobljenici, međutim, rečeno mu je da niko nije privođen. Odlazeći kući, čuo je galamu iz pravca Velikog parka. Došao je do nekog žbuna, odakle je vidio zarobljenike poredane uz zid.

- Vidio sam šest do sedam vojnika i tri do četiri čovjeka. Mislim da je tu bio i Davor Matić. Čuo sam kratke rafale. Neko je jakim glasom vikao: "Ne pucaj, ne pucaj" - ispričao je svjedok

Iako je danas bio neodređen, kazavši da se ne sjeća svih detalja, svjedok “D” je potvrdio da je najtačniji njegov iskaz dat 2005. godine pripadnicima SIPA-e. U toj izjavi rekao je da je Davor Matić pucao u zarobljenike, kao i čovjek s brkovima, za koga je mislio da je Nedžad Herenda. Također je tada izjavio da je neko vikao: „Mišo, nemoj pucati.“

O svemu što je vidio i čuo svjedok je tada napisao izvještaj i predao ga u svoju stanicu u Novom Gradu, a poslije toga prebačen je u rezervni sastav Centra javne bezbjednosti. Svjedok „D“ je nakon toga bio i u Specijalnoj jedinici „Lasta“, te pripadnik Vikićevih specijalaca, da bi poslije završio i u Službi državne bezbjednosti.

Od Nedžada Ugljena (ubijen 1996. godine, op. a.) je, kako kaže, saznao da su tijela vojnika kasnije prevezena na Darivu. Za Davora Matića svjedok zna da nije preživio.

Odgovarajući na pitanja Adne Dobojlić, advokatice Dragana Vikića, svjedok je kazao da se Vikićevi specijalci ne mogu dovesti u vezu s događajima u Velikom parku.

Najbolja jedinica

- Specijalna jedinica je bila najbolja u BiH, ne postoji protiv njih nijedna optužba građana. Vikić nam je svima u policiji bio uzror. Specijalna jedinica je čuvala srpski živalj, da ih kriminalci ne pljačkaju. U jedinici nas je bilo svih nacija - kazao je svjedok.

Rekao je da se zbog protoka vremena mnogih detalja više ne sjeća, te da su pojedini koji su istraživali događaj u Velikom parku ubijeni, a da su i njega pokušali ubiti.

- Ne bojim se ja nikoga, samo se ne sjećam svega - rekao je svjedok „D”.

U predmetu "Veliki park", osim Dragana Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Brojna saznanja

Svoja saznanja o događaju u Velikom parku svjedok je dao pripadnicima IPTF-a, SFOR-a, pisao je OHR-u, te je saslušavan u AID-u i Federalnom MUP-u. Kako je sam rekao, osim Velikog parka, iznosio je saznanja i o atentatu na doministra MUP-a FBiH Jozu Leutara i porodicu Sefera Halilovića.

-  Kod Joze Leutara sam često odnosio informacije, znam da su nas pratili - rekao je svjedok, ustvrdivši da je neko ukrao svu dokumentaciju koju je predao policiji.  





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.