ZENICA

“Ježeva kućica” za djecu oboljelu od malignih bolesti

Osnivanjem ovakvog centra Zenica bi bila pionir u BiH

Smetovi: Idealni za gradnju centra zbog čistog zraka. B. Mahmić

L. R.

9.3.2019

Zbog velikog broja djece oboljele od malignih bolesti i zagađenja zraka u Zenici, u ovom gradu pokrenuta je inicijativa za otvorenje rehabilitacijskog centra. Učinila je to vijećnica Naše stranke Meliha Salčinović, koja objašnjava da bi idealno mjesto za gradnju takvog objekta bilo na Smetovima zbog čistog zraka. Predlaže da objekt nosi naziv “Ježeva kućica”.

Prema njenim riječima, osnivanjem rehabilitacijskog centra Zenica bi u tome postala pionir u BiH.

- Naš prijedlog je da u finansiranju gradnje “Ježeve kućice”, pored Grada, učestvuju i nevladine organizacije kroz projekte te donacije građana. Smetovi su zbog svog položaja idealno mjesto za rehabilitaciju, što potvrđuju i roditelji oboljele djece – kaže Salčinović.

Njihova ideja je da se u “Ježevoj kućici” angažiraju osobe iz struke, po mogućnosti s biroa za zapošljavanje, odnosno psiholozi, kuharice i domari. Dodaje da bi period rehabilitacije zavisio prvenstveno od broja djece u “Ježevoj kućici”.

- Svaka bolest je teška kako za onoga koji je obolio, tako i za članove porodice. Kad govorimo o najosjetljivijoj kategoriji, a to su naša djeca, moramo biti senzbilniji i pomoći koliko god možemo u njihovom što bržem i efektnijem oporavku – ističe Salčinović.

Ideja je da se ovakvim centrom pomogne djeci, koja bi se međusobno družila, ali i roditeljima.

Salčinović: Pokrenula inicijativu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.