SARAJEVO

Otvorena izložba #ŽeneBiH

A. S.

8.3.2019

Sa večerašnje izložbe

Izložbu ilustracija iz knjige #ŽeneBiH, koju je ilustriralo 50 bosanskohercegovačkih ilustratorica, dizajnerica i umjetnica otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Iza ovog velikog projekta stoje Masha Durkalić, Hatidža Gušić i Amila Hrustić-Batovanja koje su novac za izdavanje knjige skupile putem Indiegogo crowdfunding kampanje, kao pojedinačnih donacija onih koji su prepoznali važnost ovog projekta.

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja je počela 2018. godine povodom Mjeseca ženske historije, a sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju.

Žene u knjizi ilustriralo je 50 ilustratorica, dizajnerica i umjetnica iz BiH. Ovo je knjiga o spisateljicama, umjetnicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH koje su inspirirale autorice knjige da se posvete istraživanju njihovih života i na ovaj način učine njihove doprinose vidljivijim.

 Izložba će biti otvorena do 16.3.2019. godine, svakim danom od 10:00 do 20:00 sati, osim nedjelje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.