BIJELJINA

Terzići se sa četvero djece iz Norveške vratili u BiH

Terzići otvorili privatni vrtić

Lj. LJUBOJEVIĆ

10.3.2019

Za razliku od mnogih koji ovih dana intenzivno razmišljaju o odlasku u “obećanu” Evropu ili su već otišli, bračni par Vanina (38) i Miljan Terzić (43) iz Bijeljine razmišljali su drugačije.

Nakon 16 godina, koliko je Vanina živjela u Norveškoj, a Miljan skoro osam godina, ovaj bračni par sa četvero djece odlučio je prije nekoliko godina da se vrati u Bijeljinu. U septembru prošle godine otvorili su privatni vrtić - Klub za djecu predškolskog uzrasta “Čarolija”.

Prirodna odluka

Vanina je po struci odgajatelj. Osnovnu, srednju školu i fakultet završila je u Norveškoj, gdje je i radila kao odgajateljica u vrtiću. Norveški jezik joj je kao maternji, u Bijeljini daje časove norveškog i sudski je tumač za norveški jezik.

Po povratku u Bijeljinu, Terzići su izvjesno vrijeme, kako kaže Vanina, uživali u malo dužem godišnjem odmoru da bi porodična odluka konačno bila donesena. Otvorili su vrtić.

- Bila je to za nas prirodna odluka. Djeca su naša svakodnevica, jer imamo četvero djece. Naš najstariji sin Mihailo (17) pohađao je prvi razred u Norveškoj, Andrea (14) i Helena (12) tamo su bile u vrtiću, dok je najmlađa Anđelija (8) rođena ovdje – objašnjava.

Kapacitet “Čarolije” je osamdesetero djece, a trenutno ih imaju pedesetak. Objekt su Terzići u potpunosti renovirali i investirali su značajna sredstva u to.

Moral i porodica

- Osigurali smo 250 kvadrata prostora u objektu za boravak djece, ali imamo i veliko dvorište. To je naš najveći adut kad je u pitanju ova djelatnost - kaže Vanina.

Miljan Terzić po struci je saobraćajni tehničar, ali je u Norveškoj radio kao moler.

Na pitanje šta ih je ponukalo da se vrate, Terzići uglas kažu da je prevagnula ljubav prema domovini.

- Željeli smo da nam djeca ovdje odrastaju. Mnoge vrijednosti su ovdje bolje posložene u smislu moralnih i porodičnih odnosa. Imali smo mi tamo dovoljno sredstava za život, ali nas je povukla nostalgija - kažu Terzići.

Norvežani ne mogu zamisliti dan bez boravka u prirodi

- Mnogo je toga sličnog u obrazovnim programima Norveške i Bosne i Hercegovine. No, u Norveškoj se mnogo više pažnje poklanja boravku na otvorenom. To je njihova svakodnevica, jer su oni zaljubljeni u prirodu. Njima je nepojmljivo da dijete jedan dan ne provede u prirodi. Kod nas djeca malo vremena provode vani, iako je psihički razvoj direktno uvjetovan i razvojem motorike – kaže Vanina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.