LIČNOST SEDMICE

Novo lice nepromijenjene američke politike u BiH

Nelson: Istup pred novinarima počeo na bosanskom jeziku. S. Saletović

Piše: S. NUMANOVIĆ

9.3.2019

Novoimenovani ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erik Džordž Nelson (Eric George) održao je svoju prvu konferenciju za medije. 

Ako bi se u najkraćem sumiralo ono što je rekao, onda je to da politika SAD prema BiH ostaje nepromijenjena.

Ranije pozicije

Vodeća sila svijeta stoji na ranijim pozicijama poštivanja suvereniteta i integriteta naše zemlje. U tom kontekstu istakao je da bi „dodatno podijeljena BiH bila direktna prepreka prosperitetu u budućnosti“. Samo BiH može u Evropsku uniju i NATO, poručio je, te zaključio da će „kao ambasador SAD nastaviti dokazivati da su SAD istinski prijatelj BiH“.

Naglasio je i da pregovori Srbije i Kosova nemaju nikakve veze s BiH, te da je davno utemeljen princip da šta god Priština i Beograd dogovore, to nema niti može imati ikakve veze s BiH.

Zahvaljujući na toploj dobrodošlici građana BiH, on je istakao i da se već osjeća kao kod kuće. Najavio je i da će putovati po našoj državi te naveo Srebrenicu kao jedno od mjesta koje će posjećivati.

- Drago mi je što ću imati priliku razgovarati o budućnosti u kojoj je članstvo u EU realna mogućnost, a ne tek puki san, budućnosti u kojoj vladavina zakona nije samo prazna fraza nego podrazumijeva da ova država uvažava i štiti sve svoje građane – jedan je od stavova koje je iznio pred novinarima.

Nelson je najavio i da će mu prvi prioritet biti napredak ka članstvu BiH u NATO i EU.

Novoimenovani američki ambasador očito ide utabanim stopama svojih prethodnika.

I oni su predano radili na, naprimjer, jačanju vladavine prava. Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, suzbijanje radikalnih pokreta i ideologija, osujećivanje negativnih utjecaja izvana, samo su neke od oblasti na kojima će i on sa saradnicima raditi.

Nelson je svoj istup pred novinarima počeo na bosanskom jeziku. I nije zvučalo nimalo loše.

Direktan razgovor

On, dakle, razumije naš jezik i to mu daje priliku da o svemu može razgovarati i sa slučajnim prolaznikom u Banjoj Luci ili Brčkom, naprimjer.

Oni koji ga poznaju kažu da će tako i raditi.

U nekim dijelovima njegovog prvog razgovora s bh. novinarima Nelson je ponovio i stavove koje je u drugoj polovini prošle godine iznio pred Odborom Senata za vanjske poslove.

Tada je rekao i da će raditi na tome da BiH bude atraktivna destinacija za američke ulagače. Čini se da to postaje sve više neophodno. Američki kapital čuva mir i sigurnost.

Inžinjerska preciznost i odmjerenost 

Nelson je rođeni Teksašanin. U toj američkoj saveznoj državi stekao je i titulu hemijskog inžinjera. Njegovo prvo pojavljivanje pred bh. novinarima već je pokazalo odmjerenost i inžinjersku preciznost u izražavanju. Bez suvišnih riječi, pretvaranja i zamagljivanja.

Ovo mu je prva ambasadorska pozicija, a prethodno je bio u nekoliko diplomatskih predstavništava SAD širom svijeta. U BiH je došao iz ureda državnog sekretara SAD Majkla Pompea (Michael).

Osim bosanskog, koji i dalje uči, govori španski, njemački i italijanski jezik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.