UMJETNICI

Ljubav prema fotografiji naslijedila sam od bake

Fotografija je za mene zaustavljanje jednog trenutka, kaže Milena

Erceg: Osvojila brojne nagrade

B. G.

11.3.2019

Tiha, skromna i nenametljiva, Milena Erceg s fotoaparatom u ruci hoda ulicama Bosanske Gradiške, savskim kejom ili prirodom i primjećuje detalje, kojih većina postaje svjesna tek kad vidi njene fotografije. Čitave galerije umjetničkih djela načinilo je Milenino oko, vođeno nevjerovatnim talentom i ljubavlju prema fotografiji.A sve je počelo sasvim slučajno. Nakon požara u porodičnoj kući, izgorjeli su mnogi albumi.

- Moja baka je imala poveću kolekciju fotografija i veoma sam voljela da ih gledam. Tu sam ljubav naslijedila od nje. Tada sam osjetila istinsko žaljenje za fotografijama i možda je to bilo presudno da se latim objektiva - kaže Milena.

Otac joj je kupio prvi fotoaprat, analognu “smenu”. Milena se i danas sjeća nevjerovatnog osjećaja kad je odnijela svoje prve fotografije na izradu. U osnovnoj školi bila je članica fotosekcije i na taj način se inficirala fotografiranjem. Iako su joj fotografije hobi, pobrala je brojne nagrade. Članica je Univerzitetskog foto-kino kluba Banja Luka, Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH te Fotosaveza Srbije.

- Fotografija je za mene pisanje svjetla, zaustavljanje jednog trenutka u životu, izražavanje emocijama umjesto riječima. I danas se bavim analognom fotografijom, na digitalni fotoaparat kačim analogne objektive - kaže Milena.

Oko posmatrača nisu mimoišle njene sjajne fotografije ljudi koji se krajnjim naporom suprotstavljaju teškim vremenima i izazovima i opstaju na nogama.

Nema omiljeni žanr

Dobitnica je velikog broja nagrada za fotografije, priređivala je i izložbe i raduje se proljeću.

- Fotografiram sve, prirodu, pejzaže, portrete i noćne fotografije. Nisam opredijeljena ni za jedan žanr – dodala je Erceg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.