STANDARD AND POOR'S

Kreditni rejting BiH isti, izgledi poboljšani

Centralna banka BiH. Arhiv

Fena

11.3.2019

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's objavila je da kreditni rejting Bosni i Hercegovini ostaje „B“, ali su, u odnosu na prethodnu ocjenu rejtinga, izgledi promijenjeni sa stabilnog na pozitivni. To je prvo poboljšanje u izgledima za dugoročni S&P rejting BiH od 2012. godine. 

Kako se u saopćenju navodi, ekonomija se pokazala otpornijom na političke tenzije nego se pretpostavljalo, a postoji potencijal za poboljšanje kreditnog rejtinga u budućnosti.

Potvrda kreditnog rejtinga i njegovi pozitivni izgledi odražava očekivanja analitičara da će se ekonomska perspektiva BiH poboljšati u odnosu na dosadašnje bazne projekcije ako se u 2019. formira vlast i nastavi reformski zamah. U ovom slučaju očekuje se da će vlasti regulirati status programa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), što bi ubrzalo reforme i omogućilo pristup izvorima finansiranja za važne infrastrukturne projekte. Formiranje stabilnih vlada, što bi za posljedicu imalo nastavak započetih strukturnih reformi, ključni je faktor za nastavak pozitivnog trenda u pogledu dugoročnog rejtinga u narednih godinu.

Poboljšanjem kreditnog rejtinga na nivo iznad trenutnog BiH bi još bila u zoni visokog špekulativnog rizika, ali na korak do neinvestabilnog, špekulativnog nivoa. Od zemalja u okruženju Albanija i Crna Gora se nalaze jedan nivo iznad trenutnog BiH dugoročnog S&P rejtinga, dok su Sjeverna Makedonija i Srbija u grupi zemalja neinvestabilnog, špekulativnog nivoa.

Kako se navodi u izvještaju agencije za rejting, kreditni rejting zemlje je ograničen kompleksnim institucionalnim okvirom u BiH. Ukoliko vlade ne budu formirane, a reformski proces ponovo ne ojača, izgledi bi se ponovo mogli smanjiti s pozitivnih na stabilne, saopćeno je iz Služba za odnose s javnošću Centralne banke BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.