ISPOVIJESTI

Moj brat Senad je rođen, ubijen i ukopan 11. jula

Mulalić još od oktobra prošle godine traži odgovor zašto od oktobra do danas nije obavljena reekshumacija njegovog brata

Mulalić: Ne spavam noćima. A. Bajrić

E. SKOKIĆ

11.3.2019

Salih Mulalić uspio je u julu 1995. godine preživjeti srebrenički genocid. Domogao se slobodne teritorije poslije višednevnog pješačenja, ali je u brutalnom zločinu izgubio oca Hajru, brata Senada, još devet bližih i 58 daljih srodnika.

Njegov brat Senad, otac troje djece, rođen je 11. jula 1966. Ubijen je i ukopan na svoj rođendan!

Lažna obećanja

- Znamo da je ubijen u rejonu Ravnog Buljima. Dijelovi njegovog tijela tu su bili do 2005. Identifikacija je završena tri godine poslije. Njegova supruga i djeca su u Americi pa je dženaza bila godinu poslije - počinje svoju potresnu ispovijest Salih Mulalić.


Brat Senad i otac Hajro ukopani su 2009. godine

Posljednjih dana Mulalić preživljava novu bol zbog, kako ističe, lažnih obećanja o reekshumaciji posmrtnih ostataka brata Senada.

- Pozvali su me u septembru prošle godine s Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla na novu identifikaciju. Saopćeno mi je da su pronađene karlične kosti mog brata. Rekli su mi da će u oktobru biti reekshumacije. Bio sam i sretan i tužan. Počeo sam se pripremati za dan kad ću gledati kako se otkopava mezar mog brata, vade daske, spajaju kosti. Oktobar je došao i prošao, ali me niko više nije kontaktirao. Ja sam se teško psihički i fizički pripremao za tu novu dženazu. Zvao sam ih, pitao, samo su mi rekli da je prolongirano do daljnjeg. Mogli su mi reći, ako je postojao neki problem, da će reekshumacija biti 12. jula ove godine ili nekog drugog datuma. Ovako sam prošao kroz sve ono što nikome ne bih poželio - govori Mulalić.

Priznaje da skoro i ne spava, traži odgovor zašto mu je obećana reekshumacija u oktobru, zašto je otkazana. Ne zna koji doktor o tome odlučuje, nema priliku da u UKC-u Tuzla s nekim o tome porazgovara.

Poziv porodicama

- Zato pozivam sve ljude koji su izgubili svoje najmilije da prihvate organizaciju dženaze i sa jednim posmrtnim ostatkom. Neka se više niko ne bogati na našoj tragediji i neka kosti ne prebacuju iz kontejnera u kontejner, iz vreće u vreću. Pozivaju nas da dolazimo na identifikacije, a kad želimo pokopati ili spojiti kosti svojih najmilijih, oni nam to ne dozvoljavaju - ogorčen je Mulalić.

Oca je ukopao 2009., ali je njegovo tijelo, za razliku od bratovog, bilo kompletno. Pronađen je u masovnoj grobnici Crni vrh.

Ima problem 

Salih Mulalić navodi kako su mu svi s kojima je razgovarao govorili da “ima problem”.

Niko mu, međutim, nije rekao o kojem je problemu riječ. Razgovarao je i sa Muratom Hurtićem iz Instituta za traženje nestalih i on mu je, kako kaže, rekao da “ima problem”. Pokušali smo jučer razgovarati s Hurtićem, ali on nije odgovorio na naš poziv.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.