SAZNAJEMO

Čampara traži nove saradnike, početna plaća 1.200 maraka

Nakon što je prošlog mjeseca ključne pozicije u Ministarstvu popunio podobnim kadrovima i prijateljima, prije nekoliko dana uputio je novi zahtjev

Čampara: Pravi stranačku bazu u FMUP-u

M. AŠČIĆ

12.3.2019

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, iako je u tehničkom mandatu, ne prestaje sa zapošljavanjem u ovoj državnoj instituciji, saznaje “Dnevni avaz”.

Rok za žalbe

Nakon što je prošlog mjeseca ključne pozicije u Ministarstvu popunio podobnim kadrovima i prijateljima, prije nekoliko dana uputio je novi zahtjev Agenciji za državnu službu FBiH da raspiše konkurs za prijem nova četiri državna službenika.

Čampara je, inače, osim što obavlja funkciju ministra, i poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo. Nedavno je imenovan i za delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije.

To ga, međutim, ne sputava da i dalje zapošljava, mahom stranačke kadrove. Iako još nije prošao ni rok za žalbe na prijem pet službenika, od Refika Begića, vršioca dužnosti direktora Agencije, zatražio je da raspiše konkurs za još četiri. Na taj način, tvrde upućeni, pravi stranačku bazu u FMUP-u.


Kako je navedeno u zahtjevu, pripadajuća osnovna neto plaća za ove četiri pozicije iznosi 1.221 marku, a među njima je i stručni saradnik za analitičke poslove za potrebe policije iz oblasti evropskih integracija.

Traži urgenciju

Čampara traži i da se primi i stručni saradnik za analitičke poslove u Odsjeku za državljanstvo i matične knjige u Sektoru za pravne poslove te saradnik iz oblasti rada agencija i unutrašnjih službi zaštite i zaštite od požara.

U dopisu, uz sugestiju “molim za hitnost”, Čampara traži da se zaposli i saradnik u Odsjeku za informativne poslove i naglašava da će uskoro dostaviti imena dva člana Komisije za provođenje ovog konkursa.

Ko mu je šef kabineta, a ko savjetnik

Čampara je nedavno za svog savjetnika imenovao i Senada Hasanspahića (SDA), donedavnog ministra u Vladi Kantona Sarajevo, dok mu je šefica kabineta Rijada Halilović, bivša prva saradnica.

Osim toga, za direktora Policijske akademije postavio je prijatelja Damira Veju, iako je njegova biografija obilježena brojnim disciplinskim prijavama i postupcima. Zbog nezakonitosti je smijenjen i sa pozicije direktora “Unis Groupa”.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.