ISTRAGE

Misteriozni dijamanti u Sarajevu

U BiH u posljednje dvije godine uvezeno dijamanata u vrijednosti od osam miliona KM

M. AŠČIĆ

13.3.2019

Dok pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i dalje u sklopu akcije “Zlatni karat” češljaju zlatarske radnje širom Federacije, na vidjelo izlaze brojne nezakonitosti u vezi sa švercom zlatom, srebrom i nakitom.

Vrijednost do sada oduzetog zlata i srebra iznosi više od deset miliona maraka.

Ne poklapa se

Kako saznajemo, tokom provjera u vezi s nelegalnom trgovinom zlatom i srebrom oktrivena je i velika količina švercovanih skupocjenih dijamanata, za koje trgovci nemaju potrebnu dokumentaciju. Riječ je o dijamantima čija se vrijednost mjeri višemilionskim iznosima i pronađeni su u posebnim sefovima.

Naši sagovornici, bliski istrazi, kaže da se radi na tome da se utvrdi odakle su misteriozni dijamanti uvezeni s obzirom na velike količine i ogromnu vrijednost.

- Sve se još utvrđuje, jer akcija i dalje traje. Pronađeno je mnogo toga. Precizno se zna kada su posljednji put uvezeni dijamanti u BiH i u kojoj vrijednosti. Očito je da ovdje mnogo toga ne štima i ne poklapa se. Osim toga, utvrđuje se i na koje je dragocjenosti plaćen, odnosno nije plaćen PDV - tvrde naši sagovornici iz istrage.

 Ko je pritvoren

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, vrijednost uvezenih dijamanata u posljednje dvije godine iznosi skoro osam miliona maraka. Za sada je, međutim,  misterija koja je stvarna vrijednost dijamanata koji nisu prošli carinu te na koji su način krijumčareni. 

Inače, u ovom predmetu do sada je uhapšeno 30 osoba, a na prijedlog Tužilaštva BiH, Sud je odredio pritvor za tri osumnjičena, dok su jednoj osobi određene mjere zabrane. Privoreni su Ćemal Prašović, Ibrahim Nuraj i Edževit Batkić, dok su mjere određene Alviru Čamdžiću.

Oduzeti i pištolji

Osim zlata i srebra, SIPA je u proteklim danima oduzela i velike količine novca, skoro 300.000 KM. Oduzeti su i pištolji koji su pronađeni u zlatarskih radnjama u Sarajevu. Mnogi vlasnici nisu imali ni dozvole za njihovo nošenje.

Na terenu je još uvijek 150 službenika UIO-a BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.