REAKCIJE

Josipović: Temeljito provjeriti navode o vrbovanju selefija

FENA

Fena

14.3.2019

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas bh. novinarima u Bakuu da treba temeljito provjeriti navode da su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati tzv. selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu BiH.

Josipović kaže da osobno ne zna ništa o tome, da je to stvar koju treba provjeriti, a ako je istinita, "to je onda ozbiljna i teška stvar".

- Ja se samo mogu nadati da nije tačna - rekao je Josipović, jedan od učesnika 7. globalnog Baku foruma, javlja izvještač Fene iz Bakua.

Ocijenio je da su odnosi između BiH i Hrvatske na prilično niskoj razini, u odnosu kakvi bi trebali biti između najbližih susjeda, a naglašava da je i ranije kritizirao izjavu aktuelne hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o terorizmu u BiH, jer nije bila utemeljena niti u duhu dobrosusjedstva.

- Međutim, svi u regionu, uključujući BiH i Hrvatsku, trebaju biti na oprezu zbog terorizma, kao cijeli svijet. Mislim da se obje države moraju izjasniti i provjeriti ono što je izrečeno - kazao je Josipović.

Prema pisanju medija, obavještajci i diplomati Republike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona. Cilj je bio da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je ustvrdila je "BiH leglo terorizma“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.