STAVOVI

Magazinović: Ko i zašto blokira nadzor nad OSA-om i rad Komisije za odbranu i sigurnost

Ne postoji niti jedan racionalan razlog da se hitno ne pristupi popunjavanju ovih komisija kako bi mogle raspravljati o brojnim temama vezanim za sigurnost građana

Magazinović: Uznemirujuće informacije. Arhiv

Avaz.ba

15.3.2019

Informacije koje su se pojavile u medijima o uključenosti stranih diplomata u aktivnosti vezane za špijunažu i terorizam su duboko uznemirujuće i moraju hitno biti provjerene i na odgovarajući način procesuirane od bosanskohercegovačkih institucija - poručio je Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i predsjedavajući Kluba ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Podsjetimo, BiH i Hrvatsku potresa afera, gdje se navodi da je narušen suverenitet Bosne i Hercegovine djelovanjem obavještajnih struktura stranih država. Mediji su prenijeli, a kasnije je i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, javno rekao da su hrvatski obavještajci i diplomati pokušali vrbovati selefije kako bi prenosili naoružanje u mesdžide u Zeničko-dobojskom kantonu. 

- Ovo je prilika da se podsjeti javnost da Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine, Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i  Hercegovine, ali ni druge parlamentarne komisije još nisu formirane, te je u potpunosti blokiran i onemogućen parlamentarni nadzor u ovim oblastima. Ne postoji niti jedan racionalan razlog da se hitno ne pristupi popunjavanju ovih komisija kako bi mogle raspravljati o brojnim temama vezanim za sigurnost građana, pa i o navodima u vezi s vrbovanjem bh. državljana od stranih službi - kazao je Magazinović. 

Budući da je na sjednici Doma naroda imenovan novi sekretar, postavlja se pitanje zašto je to imenovanje moguće, a nije moguće završiti konstituiranje komisija u Parlamentu BiH, između ostaloga, i onih čija je nadležnost pitanje sigurnosti, upitao se on.

Istakao je i da javnost ima pravo da zna ko i zašto blokira parlamentarni nadzor na OSA-om i rad Komisije za odbranu i sigurnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.