AKTUELNO

Do kada će ministri, zastupnici i savjetnici biti u sukobu interesa

Predviđeno osnivanje nezavisnog tijela, sačinjenog od stručnjaka

Vlada odbijala inicijative

M.R.S.

18.3.2019

Prednacrt novog zakona o sukobu interesa u organima vlasti FBiH, na kojem se radi od prošle godine, trebao bi sredinom aprila biti upućen Vladi Federacije BiH, kazali su u Federalnom ministarstvu pravde.

Pravni vakuum

Novi zakon predviđa osnivanje nezavisnog tijela, sačinjenog od stručnjaka, koje će utvrđivati sukob interesa ministara, zastupnika, savjetnika... No, pitanje je kad će biti formirano s obzirom na procedure usvajanja zakona te do kada će se sukob interesa u Federaciji tolerirati.

Od izmjena državnog Zakona o sukobu interesa 2013. godine, kojim je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH oduzeta nadležnost za utvrđivanje sukoba interesa, u Federaciji niko ne obavlja taj posao. Predlagane su izmjene postojećeg zakona kako bi FBiH dobila komisiju i tako prevazišla pravni vakuum. No, ni inicijativa koju je 2017. godine uputio Faruk Ćupina, zastupnik Saveza za bolju budućnost u prošlom mandatu Parlamenta FBiH, kao ni nedavna inicijativa aktuelnog zastupnika Socijaldemokratske partije Irfana Čengića, nisu prihvaćene. Obrazloženje Vlade u oba slučaja je bilo da se radi na zakonu.

U ladici

Čengić tvrdi da je zakon, koji Ministarstvo pravde FBiH radi s britanskim stručnjacima, završen, ali da stoji u ladici.

- Apsurd je da meni iz Ambasade Velike Britanije pokazuju zakon, a ne iz Vlade. Riječ je o ozbiljnom zakonu. Osim toga, sigurno ima slučaja sukoba interesa, da je direktor privatne firme zastupnik ili vijećnik, da je savjetnik, ujedno, i zastupnik u skupštini – tvrdi Čengić, dok iz Ministarstva pravde ističu da je 96 posto radnog teksta zakona završeno.

Nadležnost CIK-a

U Ministarstvu pravde FBiH tvrde da je od 2013. godine CIK imao nadležnost za rješavanje sukoba interesa u FBiH. Pozivaju se na dio Izbornog zakona prema kojem CIK obavlja “i sve druge poslove utvrđene zakonom” te dodaju da federalni zakon i dalje propisuje da sukob interesa rješava CIK.

Iz CIK-a su istaknuli da im je prestala nadležnost kad je promijenjen zakon na državnom nivou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.