LIJEPE VIJESTI Dvogodišnja lavica iz Bihaća čeka još kontrolu

Dalal krajem mjeseca stiže kući

Na Facebook stranici „Za Dalal“ između ostalog je istaknuto da je transplantacija uspjela

M. R. S.
18.03.2019 11:35

Malena Dalal na klinici u Esenu od novembra 2017.

Foto: Društvene mreže

Dvogodišnja Dalal Omerović iz Bihaća, koja se liječi od najopasnijeg oblika leukemije, krajem ovog mjeseca trebala bi se vratiti kući iz klinike u Esenu, nakon uspješne transplantacije koštane srži.

- Čeka se kontrola 25. marta pa bi poslije toga Dalal s roditeljima trebala nazad za Bihać – kazali su nam prijatelji porodice Omerović.

Na Facebook stranici „Za Dalal“ između ostalog je istaknuto da je transplantacija uspjela, ali da malena Dalal nastavlja bitku jer se tek dvije godine poslije transplantacije može potvrditi izlječenje. No, Dalal se ne predaje, kao što nije ni do sada uprkos teškom putu koji je prošla.

Ova lavica je borbu počela na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu, da bi u novembru 2017. godine otputovala na kliniku u Esenu u Njemačkoj. Primila je nekoliko ciklusa hemoterapija i sve je išlo ka ozdravljenju, da bi potom bilo utvrđeno da zapravo boluje od opasnije vrste leukemije, koja je bila zabilježena tek kod četvero djece.

Bila je neophodna hitna transplantacija koštane srži te su se brojni građani, kao i u prethodnom periodu, uključili u niz akcija prikupljanja novca. Transplantacija je urađena 6. septembra prošle godine.

NA VRH