SKANDAL

Sindikat optužuje direktora FIA-e Esada Mahmutovića za mobing!

Zbog straha od odmazde radnici se počeli isključivati iz sindikalne organizacije FIA-e, od 123 ostalo ih troje

Mahmutović: Skandal s Novalićevom kćerkom

Piše: A. NUHANOVIĆ

18.3.2019

Sindikat državnih službenika i namještenika FBiH, na čijem se čelu nalazi Samir Kurtović, optužuje Esada Mahmutovića, direktora Finansijsko-informatičke agencije Federacije BiH (FIA), za mobing.

U ovoj agenciji, kako tvrdi Kurtović, odavno je poznato da direktor Mahmutović, koji mjesečno zarađuje više od 5.000 KM, odlučuje o svemu, ko će biti primljen mimo konkursne procedure, kolika će biti plaća radnicima, ko će biti povlašten.

Radni spor

Ovakvu moć, kažu, dao mu je pravilnik donesen na nezakonit način. Naime, u razmatranju Prijedloga pravilnika o plaćama, naknadama i drugim materijalnim pravima te Prijedloga pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, predstavnicima Sindikalne organizacije FIA-e praktično je onemogućeno učešće, čime je direktno prekršen Zakon o radu Federacije BiH.

- U proteklom periodu direktor je učinio više povreda Kolektivnog ugovora. Ovlaštenim predstavnicima Sindikata onemogućio je pravo na učešće u izradi, razmatranju i davanju mišljenja na prednacrte i nacrte propisa koji reguliraju oblast radnopravnih odnosa zaposlenih u Agenciji. Nakon upozorenja da krši zakone i odredbe o Kolektivnom ugovoru, ovaj je sindikat pred Općinskim sudom u Sarajevu pokrenuo radni spor radi poništenja nezakonitog Pravilnika o radu – tvrdi Kurtović.

Kurtović: Povreda radnog prava

Dodaje da su s Mahmutovićem pokušali mirnim putem riješiti problem, ali da nije imao sluha za to.

- Nastavio je s mobingom nad predsjednikom sindikalne organizacije i nad ostalim članovima koji su se zbog straha od odmazde počeli isključivati iz ovog sindikata, što je rezultiralo raspadom te organizacije - ističe Kurtović.

Od 123 člana sada je u Sindikatu FIA-e troje ljudi. Kako dalje tvrdi Kurtović, nad njima se vrši mobing, pa su pod pritiskom pisali Sindikatu državnih službenika tražeći da se odustane od pokretanja spora.

Kurtović navodi da je Mahmutović prije nekoliko dana poslao Sindikatu državnih službenika i namještenika dopis u kojem je prekršio Konvencije Međunarodne organizacije rada (MOR) koje je BiH ratificirala.

 Zaustaviti pritisak

- S obzirom na to da je svojim djelovanjem onemogućio rad sindikalne organizacije FIA-e, dužnost mi je da zaustavim daljnji pritisak na rad Sindikata, a prvenstveno zaštitim zaposlenike Agencije od direktnog mobinga koji svakodnevno proživljavaju – navodi Kurtović.

Mahmutović je široj javnosti poznat po tome što je bez konkursa u Odsjek za izradu boniteta, analizu podataka i izvještavanje zaposlio kćerku premijera Federacije BiH Fadila Novalića, Adu. Nakon prašine koja se digla u javnosti zbog te informacije, Ada Novalić dala je otkaz.

Plaće umanjene za 18 posto

Direktor Mahmutović dva je puta umanjio plate uposlenima, ali ne svima. U junu 2016. godine radnicima ove agencije prvi je put umanjena plaća za osam posto, da bi u januaru 2017. dodatno smanjena za deset posto. Nije bilo nikakvog obrazloženja zašto su plaće umanjene.

Plaće direktora i većine rukovoditelja sektora ostale su iste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.