VELIKI USPJEH

BiH domaćin 66. kongresa Svjetske studentske stomatološke asocijacije 2020. godine

Delegati zemalja članica na Generalnoj skupštini u Strazburu izabrali

Kadić: Predstavljao našu državu i studente stomatologije. Avaz

Jasmin Alibegović

21.3.2019

Na nedavno održanoj Generalnoj skupštini Svjetske studentske stomatološke asocijacije u Strazburu delegati zemalja članica iste su izglasali Bosnu i Hercegovinu kao zemlju domaćina 66. kongresa Svjetske studentske stomatološke asocijacije 2020. godine ''IADS Mid Year Meeting 2020''. 

Mirsad Kadić, apsolvent Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, predstavljao je našu državu i studente stomatologije iz BiH. 

- Kada sam prvi put 2017. godine prisustvovao ovom kongresu u Madridu, s obzirom na to da je BiH tranzicijska zemlja, nerijetko sam se susretao s upitima kolega iz drugih zemalja gdje se geografski tačno nalazimo i nisu imali priliku da posjete našu domovinu – kaže Kadić.

Prošle godine svojim drugim prisustvovanjem ovom kongresu na Tajvanu Kadić je osvojio 2. mjesto za svoj naučnoistraživački rad i dobio poziciju predstavnika naučnoistraživačkog komiteta za Evropski region. Tada je i BiH dobila članstvo u ovoj asocijaciji. 

Kadić je predstavljanjem aplikacije BiH u Strazburu dobio podršku delegata zemalja članica i naša domovina je dobila domaćinstvo kongresa Svjetske studentske stomatološke asocijacije 2020. godine. 

Taj višednevni događaj uključuje skupštinu svjetske studentske stomatološke asocijacije, predavanja eminentnih stručnjaka, stručne radionice, studentske radove, dentalnu olimpijadu. 

- Danas s ponosom mogu reći da sam dostigao vrhunac s projektom koji sam započeo prije dvije godine. Kada sam počinjao ovo sve, nisam znao u šta se upuštam i hoću li uspjeti u svemu zamišljenom, ali sam vjerovao u pozitivan ishod. Tokom dvogodišnjeg učešća i razmjene iskustva s kolegama iz različitih dijelova svijeta, shvatio sam da znanje koje dobivamo na našem fakultetu ne zaostaje u usporedbi s drugim državama i potpuno smo konkurentni s ostalim kolegama. S obzirom na to da do sada nismo imali prilike organizirati kongrese ovog tipa, ovo će biti prilika da u sklopu spomenutog organiziramo i prvi bh. studentski stomatološki kongres – ističe Kadić.

Budući da još studentske stomatološke asocijacije nekoliko balkanskih zemalja nemaju članstvo u svjetskoj asocijaciji, zamisao je da ovaj događaj bude, pored članica spomenute asocijacije, i za studentske stomatološke asocijacije iz zemalja Balkana kao i iz cijele BiH.  

- Trudit ćemo se da to bude jedan od najbolje organiziranih događaja ovog tipa koji će prikazati BiH na najbolji mogući način te kvalitet studenata Stomatološkog fakulteta u Sarajevu – zaključuje Kadić, te napominje da svi studenti stomatologije mogu kontaktirati i pratiti daljnje informacije na Facebook stranici „Descon-Dental Student Congress in B&H“.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.