ŠOKANTNO

Roditelji sedam dana čekaju na obdukciju bebe!

Na Pedijatrijsku kliniku Ajdina smještena 18. februara 2019. godine pod dijagnozom bronchialitis (problemi s disanjem)

Iz dana u dan povećava se broj djece oboljele od morbila

Piše: A. NUHANOVIĆ

21.3.2019

Ajdina Osmanović, beba koja je prije sedam dana umrla od morbila i komplikacija s disanjem, još nije sahranjena!

Kako saznajemo, njeno tijelo i dalje se nalazi u mrtvačnici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), s obzirom na to da je na Pedijatrijskoj klinici i umrla.

Roditelji Valerio Osmanović i Merima Ćubro potpisali su još u četvrtak, 15. marta, zahtjev za obdukciju, kako bi se tačno znalo od čega je umrla njihova beba. Kako su tada ispričali za „Avaz“, u bolnici im nije bilo dozvoljeno da je vide otkako je smještena skoro mjesec prije. Odluka o obdukciji teško im je pala, ali na tome insistiraju jer se ne mogu pomiriti sa smrću kćerke.

 Nemaju podatke

- Obdukcija još nije urađena. Ne znamo od čega je umrla. Čekamo da se provede procedura kako bismo je mogli ukopati na Vlakovu - kazao je za “Avaz“ Ajdinin djed Ismet Osmanović.

Djevojčica je prije bolnice boravila u Domu za nezbrinutu djecu Bjelave, jer roditelji nisu bili u mogućnosti da joj pruže normalne uvjete za život.

- Istina je da se 14. marta desio smrtni slučaj na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a. Uzrok smrti bit će utvrđen obdukcijom, još ne raspolažemo zvaničnim podacima - kazala je za „Avaz“ Belma Ahmagić, direktorica Doma Bjelave.

Ona navodi da je Ajdina Osmanović rođena 25. jula 2018. godine, a da je na Pedijatrijsku kliniku smještena 18. februara 2019. pod dijagnozom bronchialitis (problemi s disanjem).

Prvi slučaj morbila u Domu zabilježen je tek 4. marta. Iz toga je lako zaključiti da Ajdina iz Doma nije otišla s morbilima, već da se, najvjerovatnije, zarazila na Klinici na Jezeru.

Direktorica Doma tvrdi i da su djeca koja su smještena u Domu pod rizikom, kao i druga djeca u Kantonu Sarajevo, gdje vlada epidemija morbila.

- Na odjeljenju na kojem su djeca do tri godine, njih 21, boravi petero djece stare do godinu dana. Sva su djeca vakcinisana prema kalendaru, ali ne i vakcinacijom protiv morbila. Određena djeca su neurorizična, pod redovnim su kontrolama neuropedijatra i najčešće se u ovakvim slučajevima imunizacija prolongira nešto kasnije nego što je uobičajeno. Kod sedmero djece 19. marta su dijagnosticirani morbili, petero ih je smješteno na Infektivno odjeljenje u Kliničkom centru. S njima je i jedan naš radnik, radi dodatne njege i nadzora – ističu iz Doma.

 Pojačana zaštita

Navode da Dom zbrinjava ukupno 89 djece različitih urasta.

- Osim na odjeljenju gdje borave najmanja djeca, nema slučajeva koji su evidentirani i imaju simptome ili posljedice virusa morbila, iako se radi o djeci koja su posebno osjetljiva kategorija sa zdravstvenog aspekta – kaže Ahmagić.

Navode da redovno poduzimaju mjere dezinfekcije, dezinskecije i ostale higijenske mjere, a sada su i pojačane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.