ALARMANTNO

Dvoje djece na respiratorima, na Klinici smještene 33 osobe

Od februara do 20. marta na Klinici za infektivne bolesti pregledano 350 pacijenata oboljelih od morbila

Dnevno 15 novooboljelih u KCUS-u, stanje zabrinjavajuće

Piše: A. NUHANOVIĆ

22.3.2019

Iz dana u dan povećava se broj pacijenata oboljelih od morbila u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a prema podacima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), na Klinici za infektivne bolesti liječe se 33 pacijenta!

Epidemiološki razmjeri

Ljekari na ovoj klinici svakodnevno u ambulanti pregledaju više od 15 novozaraženih morbilima, što je poprimilo epidemiološke razmjere. Od februara do 20. marta na Klinici za infektivne bolesti pregledano je 350 pacijenata zaraženih morbilima!

Da je stanje zabrinjavajuće, potvrđuju iz KCUS-a i navode da je na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a smješteno dvoje djece zbog morbila. Obje su bebe na respiratoru zbog težih komplikacija bolesti.

Njihovo stanje dosta je teško, o čemu je „Avaz“ pisao proteklih dana. Posebno je zabrinjavajuće stanje dječaka starog nekoliko dana. Njemu je bolest prenijela majka koja nije bila vakcinisana.

Od morbila je prošle sedmice umrla sedmomjesečna djevojčica Ajdina Osmanović, čije tijelo ni jučer nije sahranjeno, jer roditelji insistiraju na obdukciji.

Zbog novonastale situacije u Kliničkom centru jučer je direktorica Sebija Izetbegović zakazala sastanak s kantonalnom ministricom zdravstva dr. Amelom Softić te direktoricom Zavoda za javno zdravstvo dr. Aidom Pilav.

Epidemiolozi su u strahu da se zbog niske stope vakcinacije mogu pojaviti i druge bolesti koje su bile iskorijenjene, dječija paraliza, rubeola, zaušnjaci, magareći kašalj...

Veliki priliv

Uposlenici KCUS-a ukazali su na veliki priliv oboljelih od morbila. Naveli su da najveći pritisak trpi Pedijatrija zbog nepostojanja sistema zdravstvene zaštite djece na primarnom i sekundarnom nivou.

Upozoreno je i na problem mogućnosti širenja zaraze na ostale pacijente koji su smješteni na lokalitetu Jezero (Dječija hirurgija, Ginekologija i porodiljstvo, kao i drugi pedijatrijski pacijenti).

Nabavka 10 respiratora 

Ministrica Softić iskazala je razumijevanje za postojeću situaciju i obećala pomoć u hitnoj nabavci deset respiratora, koji su neophodni da bi pacijentima bila pružena pomoć u trenutnoj situaciji zbog morbila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.