SEDMA SILA

Pobuna protiv portparola Tužilaštva BiH

Grubešićev višegodišnji neprofesionalni odnos prema medijima izazvao kulminaciju gnjeva koji mu je isporučen putem e-maila u posljednja dva dana

Mailovi novinara koji su uputili brojne primjedbe na Grubešićev rad

A. ALJIMI

23.3.2019

Novinarima je prekipjelo. U posljednja dva dana kulminirao je gnjev zbog višegodišnjeg neprofesionalnog odnosa portparola Tužilaštva BiH Borisa Grubešića prema medijima.  

Prelivena čaša

Predstavnici sedme sile u posljednja dva dana zasuli su Grubešića odgovorima na njegovo bombardiranje trivijalnim mailovima pod uvijek jednim te istim naslovom „žurno, svim medijima“, a iza kojih se ne nalazi ništa što bi trebalo zadovoljiti interese javnosti.

Tako se, primjerice, pod „žurnim“ šalje i vijest o tome da su studenti posjetili Tužilaštvo, dok s druge strane na svaki upit novinara koji se tiče važnih predmeta, Grubešić uvijek ima samo jedan odgovor: „Bez komentara.“

Kap je prelila čašu preksinoć kada je Veldin Čustović, urednik emisije „Slučajevi X“, Grubešiću odgovorio:

- Borise, nadam se, a vjerujem da se nadaju i sve moje kolege novinari, da ćeš jednom u svojoj karijeri nama “novinarima” poslati video, foto konkretnih “akcija” koje su u interesu javnosti ili barem lokacije gdje se te akcije izvode kako bi djelimično doprinio našem profesionalnom izvještavanju – napisao je Čustović.

Grubešić: Skoro jedini odgovor mu je „bez komentara“

Uslijedila je jedinstvena podrška Čustoviću iz svih redakcija te su i brojni drugi novinari uputili Grubešiću mailove u kojima su iskazali nezadovoljstvo njegovim radom.

Upit od 30. januara

Tako je, između ostalih, Ognjen Matavulj, novinar „Večernjih novosti“ i dopisnik „Dnevnog avaza“, upitao Grubešića kada će dobiti odgovor na upit koji mu je poslao 30. januara. Lana Ramljak s portala Radiosarajevo.ba prigovorila je Grubešiću da više "akcije" dobiju u saopćenjima Privredne komore nego od njega.

Novinar „Oslobođenja“ Dragan Pavlović također je negodovao.

- Otkad su nam počeli dolaziti ovi žurni mailovi, s nestrpljenjem očekujem svaki naredni. Jako se radujem kad nas obavijestite da je Tužilaštvo posjetila kakva strana delegacija. Dosta nam je akcija, hapšenja... Ko to čita – ironičan je Pavlović.

Goran Obradović iz „Euroblica“ kaže da je jednom poslao deset pitanja te da je na svako dobio odgovor: "Poštovani, bez komentara."

- Primite se posla i počnite provoditi zakon u interesu naroda s kojim živite i koji vas plaća – naveo je Mili Marušić, urednik portala SirokiBrijeg.info

Ovo nije lični atak, ali građani plaćaju tu poziciju 

- Ovo nije lično atak na tebe, ali ti si plaćen da budeš glasnogovornik Tužilaštva. Ukoliko je politika da novinarima ne govorite ništa, šaljete "kancelarijske uratke", odgovarate "bez komentara", upućujete na web-stranicu ili ne odgovarate ništa, bilo bi dobro da to i zvanično saopćite, a samim time tu poziciju "ukinete", jer ipak je plaćena našim i novcem ostalih građana – navela je Tatjana Sekulić, izvršna producentica N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.