REAKCIJE

Tegeltija: Neistinite informacije o krivičnim i disciplinskim prijavama protiv mene

Avaz.ba

24.3.2019

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija, reagirao je na tekst jednog portala u kojem se navodi da je protiv njega i drugih članova vijeća podnesena disciplinska i krivična prijava za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Njegovu reakciju objavljenu na Facebook profilu prenosimo u cjelosti:

“Kako to izgleda kad se neprofesionalnim radom novinara od lažnih vijesti prave konstrukcije, u cilju senzacionalizma, koje se plasiraju u javnost kao klasične dezinformacije.

Naime, portal žurnal.info danas je objavio cčanak u kojem se kao činjenice iznose dvije ključne stvari:

1. Da je nekakva grupa tužilaca podnijela disciplinsku i krivičnu prijavu protiv mene i drugog članova vijeća itd.

2. Da VSTV nije obavijestio Republičko tužilaštvo RS o isteku mandata člana VSTV.


Istina je sljedeća:

1. Ta prijava o kojoj se govori u tekstu podnesena je ANONIMNO uz navod da je podnosi neka neidentificirana “grupa tužilaca” pri čemu se ti tužioci nisu identificirali niti potpisali, pa je shodno tome isto tako taj anonimni podnosilac mogao napisati da je prijavu podnio bilo ko drugi, što samo po sebi novinaru ne daje za pravo da u naslovu teksta i u tekstu ustvrdi da se zaista radi o nekakvoj grupi tužilaca bez ograde i rezerve da se radi o, u suštini, anonimnoj prijavi.

2. Sve što u tekstu piše da je razlog podnošenja prijave i taj strasni organizirani kriminal članova vijeća , sastoji se u tom da VSTV tobož nije uputio obavijest prestanku mandata članu VSTV Republičkom tužilaštvu, a to je potpuno NETAČNO i neistinito. Naime, VSTV je jos 03.12.2018. uputio taj dopis pod brojem 08-07-2-3699-1/2018 Republičkom tužilaštvu RS u kojem ga obavještava o isteku mandata člana VSTV.

Prema tome, da je novinar htio da istnito informiše javnost dovoljno je bilo da uputi pitanje VSTV u vezi s tim i dobio bi istinitu tačnu informaciju. Nažalost novinar to nije učinio, nego je u javnost na ovaj način dezavuisao potpuno netačnom informacijom, zbog čega smo bili prunuđeni da danas reagiramo demantom i trazimo od navedenog portala da ga objavi - napisao je Tegeltija na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.