OTKRIVAMO

O čemu su razgovarali Izetbegović i Kukić?

Slika govori više od hiljadu riječi,kazao Izetbegović dok se rukovao s Kukićem

Rukovanje nakon večere: Iza 19 sati Kukić i Izetbegović napustili su restoran (Foto: M. Kadrić)

Piše: M.AŠČIĆ

25.3.2019

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Pokreta demokratske akcije (PDA) Bakir Izetbegović i Mirsad Kukić sastali su se jučer u kasnim popodnevnim satima u ugostiteljskom objektu „Imidž“ u Semizovcu, nadomak Sarajeva, otkriva „Avaz“.

U društvu i Genjac

Izetbegović je u društvu Halida Genjca, generalnog sekretara SDA, stigao u ovaj objekat između 17 i 17.30 sati, a ubrzo im se pridružio Kukić. Sastanak tokom kojeg su i večerali, potrajao je oko dva sata, nakon čega su naši reporteri zabilježili kako se na odlasku Izetbegović i Kukić rukuju. Na naš upit o čemu su razgovarali i da li ovaj sastanak znači neku vrsta dogovora o koaliranju, Izetbegović je dao kratak komentar. - Nemam šta reći. Eto fotografije sve govore. Slikajte nas. Znate kako kažu, fotografija govori više od hiljadu riječi - izjavio je lider SDA, rukujući se s Kukićem.

Čeka partnere

Nešto rječitiji bio je Kukić koji nam je kazao da nikakva vrsta dogovora nije postignuta, nego da se radilo o nastavku ranije započetih pregovora dvije stranke. - Ranije smo stavili neke stvari na sto i danas smo razgovarali kako da se one riješe. Ja ću obavijestiti svoje partnere, lidere SBB i A-SDA, o sastanku s Izetbegovićem i onda ćemo vidjeti koji su naši sljedeći koraci. Nakon toga, mi ćemo izaći u javnost s određenim informacijama.

Ne mogu ja ništa dogovorati bez svojih partnera - rekao nam je Kukić.

Šta je dogovarano u februaru

Lideri SDA i PDA razgovarali su i 25. februara u Centrali SDA u Sarajevu kada je saopćeno da je postignut visoki stepen saglasnosti o pojedinim temama, koje su ranije bile predmet sporenja.

-Imali smo dobar sastanak s PDA i postigli visok stepen saglasnosti. Oni su istakli svoje prioritete. Pod prioritetnim treba spojiti Sarajevo, Zenicu i Tuzlu jednim autoputem. Fokusirali smo se na pitanje iskrenosti u saradnji čega ranije nije bilo i što je bio razlog za razlaz. Želimo da imamo jedan iskreniji odnos jer preglasavanja usporavaju donošenje odluka i to je ključna stvar - rekao je tada Izetbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.