ANALIZA Nakon odluke o početku pregovora o vlasti

DF i Komšić pred zidom odbijanja

Komšić zaigrao rizičnu igru i, mada to ne želi priznati, odlukom da ide u vlast sa SDA definitivno rasturio Bh. blok

Piše: F. MANDAL
27.03.2019 15:29

Čović, Komšić i Izetbegović

Foto: Arhiv

Odluka Demokratske fronte o početku pregovora sa svim parlamentarnim strankama o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou, očekivano, izaziva brojne reakcije.

Stav HDZ-a

Ako je suditi prema pisanju Hrvatskog medijskog servisa, portala vrlo bliskog predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću, Komšić će u sjedištu ove stranke u Mostaru naići na zatvorena vrata.

- Predstavnici DF-a neće pregovarati sa HDZ-om ili SNSD-om o ulasku u vlast, nego je to isključivo moguće sa SDA. DF u vlast može ući samo kao dio bošnjačkog bloka - piše HMS.

Na istom su fonu i izjave iz SNSD-a. Milorad Dodik govori o „nacionalnim političkim reprezentacijama“ kao osnovi za vlast u kojoj će participirati SNSD.

S druge strane, lideri SDP-a i Naše stranke Nermin Nikšić i Predrag Kojović rezolutno su odbili mogućnost razgovora sa SDA, HDZ-om i SNSD-om o formiranju parlamentarnih većina, a DF-u su jasno poručili da SDP i NS neće (kao što to očito namjerava DF) biti pijuni nacionalnih stranaka.

Bez garancija

Prve reakcije govore da Komšić i DF ništa bolje neće proći ni kod SBB-a, PDA, A-SDA ili Naroda i pravde.

Tako, kao jedini sagovornik DF-a ostaje SDA, koja ima pravo da bira svoje partnere, a da pritom ne mari za prigovore HDZ-a ili SNSD-a, jer ni ona njima nije ograničila njihov koalicioni prostor.

Nema sumnje, Komšić je zaigrao rizičnu igru. Mada to ne želi priznati, odlukom da ide u vlast sa SDA definitivno je rasturio Bh. blok, a nema nikakvih garancija da će DF iz avanture s nacionalnim strankama izaći kao junak priče. Naprotiv. Moguće je da izgubi i na mostu i na ćupriji.

NA VRH