SARAJEVO Razmatrat će šest zahtjeva za ocjenu ustavnosti

Plenarno zasjedanje Ustavnog suda BiH

Trebali bi usvojiti godišnji izvještaj o radu za 2018.

Fena
28.03.2019 08:00

Ustavni sud Bosne i Hercegovine bi na plenarnoj sjednici zakazanoj za 28. i 29. mart trebao razmatrati ukupno šest zahtjeva za ocjenu ustavnosti koji su predloženi za rješavanje u četiri odvojene odluke. 

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan Feni je potvrdio kako prijedlog dnevnog reda za plenarnu sjednicu nije pretrpio nikakve izmjene u odnosu na ono što je objavljeno na službenoj stranici tog suda.

U kontekstu sa zahtjevima za ocjenu ustavnosti, čije je rješavanje predloženo u četiri odvojene odluke, Mijan je kazao da se jedna odnosi na Zakon o danu RS, a jedna na zakone o parničnom postupku oba entiteta u pogledu odredbi koje se tiču prava na naplatu troškova u parničnom postupku kada je jedna od strana zastupana od pravobranilaštva.

- Tri zahtjeva odnose se na Uputstvo Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) o načinu provedbe posrednih izbora, dva zahtjeva koje je podnio Sud BiH i treći koji je podnijela Borjana Krišto u svojstvu predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) - precizirao je.

Osim razmatranja zahtjeva za ocjenu ustavnosti i donošenja odgovarajućih odluka, Ustavni sud BiH bi trebao usvojiti godišnji izvještaj o radu za 2018. i izvještaj o izvršenju budžeta Ustavnog suda BiH za 2018. godinu.

Komentari

NA VRH