REAKCIJE

SDS: Antiustavni sud svojim odlukama razgrađuje BiH

Srna

29.3.2019

Odluka Ustavnog suda BiH, kojom se osporava Zakon o danu Republike Srpske i pravo naroda da 9. januar obilježava kao dan RS, pokazuje da je taj sud u svojoj suštini antiustavan, jer negira konstitutivnost srpskog naroda, ruši temelje Ustava BiH i razgrađuje državnu zajednicu BiH, saopćeno je iz SDS-a.

- Ustavni sud BiH pretvorio se u ustavotvorca i instituciju koja nasilno mijenja ustavni poredak, majorizirajući volju, identitet i konstitutivnost srpskog naroda i RS - ocjenili su u SDS-u.

Iz ove stranke pozivaju sve republičke institucije i političke partije da zaštite Ustav Republike Srpske, dan Republike Srpske i osnovna demokratska prava i njenih građana, te pitaju - kako bi se osjećali narodi razvijenih demokratija da im u Ustavnom sudu sjede stranci i, bez zakonskog osnova određuju, praznovanje važnih datuma.

SDS podsjeća da je spomenutom kvazisudu, osim sekularnog praznika 9. januara, bila sporna i muzička melodija himne "Bože pravde", ali ne i 25. novembar i 1. mart.

Ustavni sud BiH utvrdio je da odredba Zakona o danu Republike Srpske, kojom se 9. januar utvrđuje kao dan RS, nije u skladu sa Ustavom BiH, pri čemu je naglašeno da se ovim ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika dan Republike Srpske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.