ISTRAŽUJEMO

U BiH promjena spola samo o svom trošku

Djelimično RS uvažava zahtjeve za finansiranje tih operacija, jer ima sporazum s Kliničkim centrom u Srbiji

Transrodnost uvrštena u stanja vezana uz spolno i reproduktivno zdravlje

Piše: F. MUSTAFIĆ

1.4.2019

Crnogorski mediji ovih su se dana raspisali o tome kako je Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore odobrio lani jednom muškarcu, pripadniku LGBTI populacije, da o trošku države promijeni spol. Njemu je plaćeno 11.700 eura za operaciju izvedenu u beogradskoj bolnici. To je drugi takav slučaj u Crnoj Gori od 2015. godine.

Upute WHO

Tragom ove informacije istražili smo kakva je u tom pogledu situacija u našoj državi te saznali da muškarci i žene u BiH koji žele promijeniti spol, troškove takvih operacija i obaveznih terapija sami finansiraju.

Delila Hasanbegović iz Sarajevskog otvorenog centra (SOC) u izjavi za „Dnevni avaz“ kaže da je SOC pokušavao jednoj osobi pronaći novac za tu svrhu od države.

- Dobili smo odgovor da se promjena spola ne finansira. Međutim, u RS donekle izlaze ususret takvim osobama, tako što ih tretiraju kao pacijente te im djelimično pokrivaju troškove operacije u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, jer s njima imaju potpisan sporazum – kazala nam je Hasanbegović.

Ona pojašnjava da je prošle godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) transrodnost sklonila s liste mentalnih poremećaja i uvrstila u stanja vezana uz spolno i reproduktivno zdravlje.

- To je medicinsko stanje koje zahtijeva zdravstvenu njegu. Na načine kako finansira sva druga stanja koja sama definira i uvrštava na liste, država treba finansirati i troškove tretmana koji su potrebni u prilagodbi spola. To su psihološko i psihijatrijsko savjetovanje, hormonska terapija za željeni spol, kao i hirurške intervencije. Time bi država slijedila upute WHO, relevantnih stručnih medicinskih asocijacija i prakse mnogih zemalja. Zdravstveni sistem trebao bi omogućiti trans osobama jednak pristup zdravstvenoj zaštiti i tako pokazati da jednako poštuje ljudska prava svih osoba - kaže Hasanbegović.

Hasanbegović: Pokušali pronaći novac

Najsloženiji oblici

S druge strane, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH saopćeno nam je da ne postoji mogućnost finansiranja usluga promjene spola u Federaciji.

- Iz sredstava Federalnog fonda solidarnosti mogu se finansirati najsloženiji oblici zdravstvene zaštite - naveli su iz Zavoda.

Darija Filipović-Ostojić iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS izjavila je, pak, da u tom entitetu nije bilo zahtjeva da se finansira promjena spola, ne precizirajući da li bi takav zahtjev bio odobren.   

Mnogo prašine u Crnoj Gori podiglo je saznanje o finansiranju promjene spola iz budžeta u Crnoj Gori. U toj zemlji u toku je javna rasprava o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju te se predlaže da se troškovi promjene spola finansiraju u potpunosti, umjesto dosadašnjih 80 posto. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.