PODIJELJENA MIŠLJENJA Projekt od javnog interesa

U Parlamentu FBiH danas konačna odluka o Bloku 7 TE Tuzla

Iz Energetske zajednice su uoči zasjedanja apelirali da bi garancija Federacije za kredit mogla imati elemente nedozvoljene državne pomoći

Fena
01.04.2019 08:21

Hoće li Federacija BiH biti garant za kredit kod izvozno-uvozne banke Kine od oko 614 miliona eura, namijenjen gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, trebalo bi biti poznato na prvoj redovnoj sjednici novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH, sazvanoj za danas u Sarajevu. 

Bez većinske podrške i ovog doma odluka ne može stupiti na snagu iako je u Predstavničkom domu odobrena na sjednici početkom mjeseca.

Izgradnju Bloka 7 tuzlanske termoelektrane od 450 MW zagovornici odluke najavljuju kao projekt od javnog interesa i krucijalnog značaja, višestruko korisnu investiciju koja će osigurati energetsku nezavisnost BiH, a Tuzlacima omogućiti čistiji zrak budući da podrazumijeva gašenje više dosadašnjih zastarjelih blokova te izgradnju novog po najsavremenijoj tehnologiji.

S druge strane, iz Energetske zajednice su uoči zasjedanja Predstavničkog doma apelirali da bi garancija Federacije za kredit u tom slučaju sadržavala elemente nedozvoljene državne pomoći, a iz evropskih krugova i ranije naznačavali da je, s ekološke tačke gledišta, ugalj sve nepoželjniji energent.

Na sjednici Predstavničkog doma, otvorenoj krajem februara, održana je široka rasprava zastupnika i drugih aktera. Smjenjivali su se argumenti za i protiv plana da Federacija bude garant preduzeću ''Elektroprivreda BiH'' za podizanje kredita većeg od milijardu KM, ali niko nije rekao da je protiv gradnje Bloka 7 u principu.

Po završetku te duge sjednice, izjašnjavanje Predstavničkog doma je odgođeno za 7. mart, kada je odluka odobrena uvjerljivom većinom glasova. 

Vraćanje kineskog kredita je planirano na 20 godina, s petogodišnjim grejs periodom.

Komentari

NA VRH