PODIJELJENA MIŠLJENJA

U Parlamentu FBiH danas konačna odluka o Bloku 7 TE Tuzla

Iz Energetske zajednice su uoči zasjedanja apelirali da bi garancija Federacije za kredit mogla imati elemente nedozvoljene državne pomoći

Fena

1.4.2019

Hoće li Federacija BiH biti garant za kredit kod izvozno-uvozne banke Kine od oko 614 miliona eura, namijenjen gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, trebalo bi biti poznato na prvoj redovnoj sjednici novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH, sazvanoj za danas u Sarajevu. 

Bez većinske podrške i ovog doma odluka ne može stupiti na snagu iako je u Predstavničkom domu odobrena na sjednici početkom mjeseca.

Izgradnju Bloka 7 tuzlanske termoelektrane od 450 MW zagovornici odluke najavljuju kao projekt od javnog interesa i krucijalnog značaja, višestruko korisnu investiciju koja će osigurati energetsku nezavisnost BiH, a Tuzlacima omogućiti čistiji zrak budući da podrazumijeva gašenje više dosadašnjih zastarjelih blokova te izgradnju novog po najsavremenijoj tehnologiji.

S druge strane, iz Energetske zajednice su uoči zasjedanja Predstavničkog doma apelirali da bi garancija Federacije za kredit u tom slučaju sadržavala elemente nedozvoljene državne pomoći, a iz evropskih krugova i ranije naznačavali da je, s ekološke tačke gledišta, ugalj sve nepoželjniji energent.

Na sjednici Predstavničkog doma, otvorenoj krajem februara, održana je široka rasprava zastupnika i drugih aktera. Smjenjivali su se argumenti za i protiv plana da Federacija bude garant preduzeću ''Elektroprivreda BiH'' za podizanje kredita većeg od milijardu KM, ali niko nije rekao da je protiv gradnje Bloka 7 u principu.

Po završetku te duge sjednice, izjašnjavanje Predstavničkog doma je odgođeno za 7. mart, kada je odluka odobrena uvjerljivom većinom glasova. 

Vraćanje kineskog kredita je planirano na 20 godina, s petogodišnjim grejs periodom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.