ALARMANTNO

Sanski Most i Mrkonjić-Grad leže na ekološkoj bombi

Upotrijebljene šprice, ampule pune praška, lijekovi, ukupno dvije tone ilegalno odloženog otpada, u blizini su izvora Sane i prvih kuća u selu Jasenovi Potoci

Uznemirujuće slike aktivista Ekološkog pokreta „Zelenkovac“

Piše: A. NUHANOVIĆ

3.4.2019

Dvije tone ilegalno odloženog medicinskog otpada predstavlja tempiranu bombu za izbijanje zaraza i zagađenje životne sredine na širem području Sanskog Mosta i Mrkonjić-Grada.

Strano porijeklo 

Upotrijebljene šprice, ampule pune praška, lijekovi otkriveni su na dva kilometra zračne linije do izvora rijeke Sane i 200 metara zračne linije od prvih naseljenih kuća u selu Jasenovi Potoci!

Slučaj su prije desetak dana otkrili aktivisti Ekološkog pokreta „Zelenkovac“ te napravili i fotografije i proslijedili ih nadležnima. Na teren su izašli sanitarni i ekološki inspektori, ali još nije počelo uklanjanje.

Borislav Janković, lider ekološkog pokreta „Zlenkovac“, u javnosti poznat kao Boro Zelenkovac, umjetnik, slikar i borac za očuvanje prirode i životne sredine, u izjavi za „Avaz“ kazao je da je otpad, sudeći prema stanju u kojem se nalazi, tu odlagan godinama. Njegove informacije govore da su velike količine otpada odložene možda i prije više od 20 godina, odnosno nakon rata.

- Tabletirani proizvodi, iskorištene šprice i razni prahovi u bocama nalaze nedaleko od magistralnog puta Banja Luka - Glamoč. Tražili smo čišćenje ovog područja. Ni inspektori koji su nakon naših apela izlazili na teren nisu mogli utvrditi porijeklo. Sigurno je da su svi lijekovi stranog porijekla, najviše ih je iz Italije. Nismo mogli naći trag da je otpad dovezen iz domaćih medicinskih ustanova. Ubijeđen sam da su nam „izvana“ uvezli otpad kojim se sada truju naši sugrađani – tvrdi Janković.

Janković: Najviše lijekova iz Italije

Iz Inspektorata RS tvrde da su poduzeli sve aktivnosti kako bi otpad bio uklonjen na propisan način. Ističu da je utvrđeno da je u blizini sela Jasenovi Potoci nepoznata osoba 12. marta odložila određenu količinu medicinskog otpada. Ustanovljeno je i da dvije veće deponije lijekova datiraju još od poslijeratnog perioda.

Rokovi upotrebe

- S obzirom na to da je riječ o specifičnom slučaju, gdje inspektori ne mogu utvrditi ko je vlasnik otpada, ko ga je odložio te, praktično, nemaju odgovorno lice kojem bi mogli naložiti uklanjanje otpada, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom regulisano je da u ovakvim slučajevima troškove snosi jedinica lokalne samouprave - kazala je za „Avaz“ Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS, dodajući da se rokovi upotrebe koji su bili vidljivi odnose na period od 1993 do 1997. godine.

Dodatno zabrinjava da mali broj zdravstvenih ustanova ima mogućnost za tretiranje otpada poput infektivnog. Ovaj otpad, kako kaže Janković, trenutno je moguće spaliti jedino u Tuzli. 

Ugroženo zdravlje

I Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu, prije 15 dana obaviješten je o velikim količinama medicinskog otpada koji je odložen u blizini rijeke Sane.

- Inspekcija je odmah po dojavi izašla na teren, sačinili su zapisnik i naredili da se to ukloni. Inspektorat je predao zapisnik i nadležnim službama da pronađu počinioca. To je sada na istražnim organima. To je vrlo opasno ponašanje počinioca koji je ne samo ugrozio životnu sredinu nego i moguće zdravlje ljudi - kazao je za „Avaz“ Bjelić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.