FORMIRANJE VLASTI

U petak sastanak SDA i DF-a, neće biti govora o uvjetima HDZ-a BiH

M. Aš.

3.4.2019

Halid Genjac, generalni sekretar SDA, kazao je danas za „Dnevni avaz“ da će delegacije SDA i DF-a u petak u Sarajevu održati sastanak na kojem bi trebali biti potpisani i principi za uspostavu vlasti na federalnom i državnom nivou.

Kada je u pitaju DF, lider ove stranke Željko Komšić još se nije oglasio o  uvjetu HDZ-a BiH, a koji je otvoreno kazao da Demokratska fronta može ući u vlast, ali kao dio bošnjačkog bloka stranaka.

- Ko će s bošnjačke strane činiti sastav bošnjačkog bloka, to mi nikada nismo određivali, niti želimo. Ako se DF sam definira kao dio bošnjačkog bloka koji predstavlja SDA, odnosno njihov frontmen Bakir Izetbegović, ja vjerujem da će HNS to prihvatiti - rekao je prije nekoliko dana predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić.

HDZ je istakao kako će sva ministarstva, a za koja trebaju biti imenovani ministri iz reda hrvatskog naroda, pripasti strankama okupljenim u HNS-u te da DF slobodno može uzimati ministarstva iz kvote Bošnjaka ukoliko je SDA saglasna s tim.

Međutim, Genjac kaže da na sastanku SDA i DF-a neće biti govora o uvjetu HDZ-a BiH prema kojem DF može ući u vlast, ali kao dio bošnjačkog bloka stranaka.

Upoznati smo s tim uvjetima, ali o tome nećemo razgovarati. Mi bismo u petak trebali potpisati principe za uspostavu vlasti. Što se tiče HDZ-a BiH, oni imaju svoju kvotu i u Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH, a o ostalom ćemo pregovarati – rekao nam je Genjac.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.