SPOROVI

Bh. novinari zahtijevaju od Vlade RS da povuče izmjene Zakona o javnom redu i miru

Predloženo je da se kaznama od 500 do 1.500 KM ili zatvorom u trajanju od 60 dana sankcionira svaka osoba koja ometa javne službenike dok vrše svoju dužnost

Udruženja ''BH novinari''. Ilustracija

Avaz.ba

4.4.2019

Upravni odbor Udruženja ''BH novinari'' uputio je javni zahtjev Vladi RS da hitno povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, čijim bi se usvajanjem doveli u pitanje funkcioniranje medija i svakodnevni rad novinara, uključujući i pravo na snimanje i fotografiranje javnih službenika tokom obavljanja profesionalnih zadataka.

Izmjenama Zakona o javnom redu i miru u RS, usvojenim na sjednici Vlade ovog entiteta 28. marta 2019., predloženo je da se kaznama od 500 do 1.500 KM ili zatvorom u trajanju od 60 dana sankcionira svaka osoba koja "neovlaštenim fotografiranjem ili snimanjem ometa javne službenike dok vrše svoju dužnost".

UO ''BH novinara'' smatra da se predloženim izmjenama Zakona o javnom redu i miru uvode dodatne, represivne mjere nad novinarima iz RS, ali i iz cijele BiH, koji obavljaju profesionalne zadatke na teritoriju ovog entiteta te krše međunarodni standardi slobode izražavanja i slobodnog rada medijskih profesionalaca. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.