OSVRT

Vlada nije loša, Forto može bolje

Nažalost, u prvim danima ove Vlade na terenu nema još ništa opipljivo što bi građani mogli vidjeti i osjetiti na kvalitetu života

Forto: činjenica da je smogao snage i javno priznao greške, mnogo govori

Piše: Seđad MUHIĆ

5.4.2019

Šestog aprila, simbolično na Dan grada Sarajeva, navršit će se 100 dana aktuelne Vlade KS. Bit će to prilika da premijer Edin Forto (NS) pokaže građanima šta je uradio otkako je imenovan 26. decembra prošle godine. A 100 dana, inače, ocjenjuje se kao relevantan period da se okvirno valorizira kvalitet rada nove vlasti.

Vlada i Forto kao premijer nisu loši. U javnosti se, na osnovu dva gafa, stekao dojam da i nije baš za te pozicije. Međutim, činjenica da je smogao snage i javno priznao greške, mnogo govori. Ali, stidljivost i pretjerana opreznost ne može biti odlika čovjeka koji upravlja Vladom u čijim je rukama budućnost glavnog grada i raspodjela nekoliko milijardi maraka godišnje.

Stoga, sarajevski premijer može i mora mnogo bolje, hrabrije i odvažnije.

Kada je u pitanju rad Vlade kao kolektiva, kao da se nazire blagi optimizam. U KS ukinuti su paušali poslanicima, uvodi se sistem poštenog zapošljavanja u javni sektor, na mnogim potezima vidi se, ako ništa drugo, namjera da se stane ukraj dosadašnjem lopovluku i hajdučiji u krčmljenju narodnog novca. Iako dovodi svoje menadžere, Vlada ne srlja u nezakonite smjene aktuelnih direktora javnih preduzeća. Poštuju se procedure i zakoni.


Vlada KS: Do sada se mogao vidjeti i ocijeniti kvalitet rada ministara pojedinačno

Do sada se mogao vidjeti i ocijeniti kvalitet rada ministara pojedinačno. Jedni su nas iznenadili pozitivno, drugi dobro rade, a treći su, možda, zaslužili i prvi žuti karton.

Nažalost, u prvih 100 dana ove Vlade na terenu nema još ništa opipljivo što bi građani mogli vidjeti i osjetiti na kvalitetu života.

Sarajlije, s pravom, Fortu i njegove ministre još pitaju isto što i njihove prethodnike.

Premijeru, zašto se ne grade Prva transverzala, Južna longitudina i druge ceste, do kada ćemo imati loš javni prijevoz, GRAS u dubiozi, zdravstvo u problemima, prljav grad... Šta ćemo s nezaposlenima, privredom, mladima?


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.