SAZNAJEMO

Radnicima kasne plaće, mogući protesti

Ako plaće ne budu najkasnije do 10. aprila, u četvrtak počinjemo s protestima, kaže Kapetanović

Piše: D. PAŠALIĆ

6.4.2019

Zbog izuzetno složene poslovne situacije u kojoj se kompanija “ArcelorMittal” Zenica nalazi posljednjih mjeseci, isplata plaća radnicima za mart bit će prolongirana za oko sedmicu u odnosu na dosadašnje vrijeme isplate, saznaje “Dnevni avaz”. 

Dobili dopis

Ovo obavještenje, u čijem posjedu je naš list, dobili su radnici ove kompanije, ali i Sindikat radnika “ArcelorMittala”. To je u izjavi za naš list potvrdio Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata radnika.

- Dobili smo dopis da bi plaća mogla kasniti sedam dana. Navodno je svemu uzrok kvota izvoza čelika u EU, ali i dešavanja u Kosovu, tako nam je rečeno - smatra Kapetanović.


Zbog novonastale situacije, Sindikat je jučer imao i vanrednu sjednicu, na kojoj su donijeli plan djelovanja.


- U ponedjeljak imamo sastanak s menadžmentom kompanije, pa ćemo vidjeti šta će se dogoditi. Jedino je sigurno, ako plaće ne budu isplaćene po planiranom roku, odnosno najkasnije do 10. aprila, u četvrtak počinjemo s protestima - najavljuje Kapetanović, ističući da će protesti trajati svakog dana pa sve dok im se ne isplate plaće.

Bez odgovora

O razlozima kašnjenja plaća kontaktirali smo i “ArcelorMittal”. Alena Kahrimanović, portparol kompanije, odgovorila je da će informacije na naš upit hoće li plaće kasniti i šta je uzrok tome, moći ustupiti tek u ponedjeljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.