ISTRAŽUJEMO

Cijena zemljišta porasla, dostupna samo eliti: Barice postaju nove Poljine

Cijena gole parcele od 5.345 kvadrata je 97.830 KM

Elitne vile: Atraktivno zemljište i blizina centru grada najveći mamac. M. Kadrić

Piše: E. Trako

7.4.2019

Barice iznad Sarajeva mogle bi postati nove Poljine. Ako je suditi prema brzini i ekspanziji gradnje elitnih, ekskluzivnih vila, koje na ovom poznatom izletištu niču kao poslije kiše, to će se uskoro i dogoditi.  

Svjedoči tome i cijena zemljišta na ovoj lokaciji. Poslije rata, dok su još mine bile posijane, gdje je bila i linija razgraničenja Armije RBiH i četnika, ovdje nije vrijedio ni kvadrat.

Gradnja kuća

Dobro upućeni tvrde da imućne Sarajlije već posjeduju vile na ovom lokalitetu. Iako je to teško utvrditi, neke informacije govore da, navodno, jedan od vlasnika „Sarajevske pivare“, Hilmo ili Mujo Selimović, posjeduje vilu na Baricama, kao i vlasnik lanca mesnica „Maksumić“.

Posljednjih godina ništa ne može proći bez Arapa, kao najvećih kupaca nekretnina i zemljišta na periferiji bh. prijestonice. Njihovo interesiranje daje trgovcima nekretnina vjetar u leđa za podizanje cijena, nekad i neopravdano. Ali, arapski dolari su primamljivi i nerijetko ih ima napretek.

Danas kvadrat zemljišta vrijedi mnogo. Vlasnici zemlje su Srbi, koji su nakon agresije otišli iz Sarajeva. Nije rijedak slučaj da su trgovci nekretnina od njih kupovali zemljište budzašto, pa prodavali po znatno višim cijenama.

M. Kadrić

Na agencijama za nekretnine su brojni oglasi o prodaji zemljišta.

- Zemljište u naselju Barice, općina Stari Grad, ukupno 5.435 kvadrata. Udaljeno od glavne ceste Barice nekih 150 metara. Pogodno za gradnju kuća. Parcela ima dobru konfiguraciju terena, s dobrom orijentacijom. Udaljenost parcele od grada veoma je mala. Tačno šest kilometara od studentskih domova na Bjelavama. Prodaja isključivo cijele parcele a cijena je 18 maraka po kvadratu - navedeno je u jednom oglasu.

Cijena ove parcele, bez kuće ili bilo kojeg drugog objekta, iznosi 97.830 KM.

Sve atraktivnije

Tarik Musabegović, direktor agencije za nekretnine „My Space“ iz Sarajeva, kaže da je zastupnik vlasnika koji prodaje 51 dunum zemlje na Baricama, odnosno 51.000 kvadrata, i to po cijeni 60 maraka.


Jedan od oglasa

- Parcele se uglavnom prodaju u komadu. Upita ima. Sarajevo je glavni grad i vremenom zemljište postaje sve atraktivnije – kaže Musabegović.

Ova parcela košta više od tri miliona maraka.

Zašto je atraktivno zemljište na Baricama

Kao i Poljine, i Barice slove za zračnu banju. 

Mala je udaljenost od grada, za maksimalno deset minuta vožnje stiže se na lokalitet Barica iz centra Sarajeva. Još nije sagrađeno i predstavlja istinsku oazu mira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.