S LICA MJESTA

Svjedoci štite Srbiju od odgovornosti

Svjedočenjem Boška Budimira pred Višim sudom u Beogradu danas je nastavljeno suđenje osmorici nekadašnjih pripadnika Centra za obuku "Jahorina" Specijalne brigade policije MUP-a RS

B. T.

9.4.2019

Ispred suda u Beogradu. B. Turković

Svjedočenjem Boška Budimira, pred Višim sudom u Beogradu danas je nastavljeno suđenje osmorici nekadašnjih pripadnika Centra za obuku „Jahorina” Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U predmetu ''Srebrenica-Kravica'' optuženima - Nedeljku Milidragoviću, Aleksi Golijaninu, Milivoju Batinici, Dragomiru Paroviću, Aleksandru Dačeviću, Bori Miletiću, Jovanu Petroviću i Vidoslavu Vasiću stavlja se na teret da su 14. jula 1995. godine, unutar, ispred i u neposrednoj blizini hangara zemljoradničke zadruge u bratunačkom selu Kravice izvršili ubistvo najmanje 1.313 bošnjačkih civila iz Srebrenice.

Budimir je tokom svjedočenja kazao da je u ratu bio izbjegao u Srbiju, ali da je prisilno priveden i odveden na Jahorinu, gdje je, kako tvrdi, popravljao mehanizaciju i imao obuku. Kako tvrdi, kao dezerter, nije bio na liniji, nije bio s vojnicima, već u „pozadini“.

Potvrdio je da poznaje Nedeljka Miodragovića, koji mu je izdavao naređenja. Upitan o zločinu u Kravici 14. jula 1995., tvrdio ja da ne zna mnogo, ali „da se pričalo o štali u kojoj su bili zarobljeni muslimani“ te je kazao da su noć prije vojnici otišli iz škole u Bjelovcu, u kojoj su bili smješteni te da su tog dana i dan poslije vojnici „bili na terenu“.

Glavni pretres nastavljen je izvođenjem pisanih dokaza, među kojima dopisi Instituta za nestale BiH sa spiskovima identificiranih, zapisnici s ekshumacija, prikaz karte sa masovnim grobnicama...

Sljedeće ročište zakazano je za 16. maj, kada bi trebali svjedočiti Veljko Budimir, Zlatko Boškić te Tomislav Kovač. Za 20. maj planirano je saslušanje putem videolinka Mendeljeva Đurića i Duška Jevića, koji se nalaze u KPZ-u Foča.

Jučerašnje suđenje pratili su predstavnici udruženja žrtava, prije svega iz Srebrenice, te nevladinog sektora, od kojih je jedna grupa došla u organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Fonda za humanitarno pravo (FHP).

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja ''Majke enklava Srebrenice i Žepe'', osvrnula se na zamjerku iz sudnice o tome da zapisnici s ekshumacija, koji su uloženi kao dokazi, nemaju potpise i pečate.

- S obzirom na to da sam pratila suđenja u Hagu i Sarajevu, ovo mi izgleda malo neozbiljno. Zar naši koji su radili na ekshumacijama nisu smatrali da trebaju potpisi i pečati? To su dokumenti za historiju i za vječnost – kazala nam je Hotić.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, kazao nam je da ima osjećaj da se s ovim suđenjem odugovlači što je više moguće, kako bi ono izgubilo svoj smisao, interes javnosti, ali i samih žrtava, koje sve napornije prate suđenje.

Kako poručuju iz ovih organizacija, informiranje javnosti o sudskim postupcima za ratne zločine i činjenicama koje su utvrđene tokom ovih postupaka jedan je od preduvjeta za objektivno sagledavanje prošlosti i stvaranje društvenog pamćenja o počinjenim zločinima i žrtvama tih zločina.

Komentirajući ovaj sudski proces, Staša Zajović iz ''Žena u crnom'' jučer nam je kazala da ga karakteriziraju pravne zavrzlame, nelogičnosti i udovoljavanje advokatima, umjesto žrtvama, koje bi trebale biti u fokusu. Kako kaže, izvršna vlas u Srbiji degradira i želi minimizirati sud. Kazala je i da neki svjedoci imaju ulogu da štite Srbiju od odgovornosti, što se, nažalost, radilo i u Haškom tribunalu.

- Meni je najvažnije da ovdje budem s porodicama žrtava – kazala nam je Zajović.

Srpski sud i bosanska obilježja

Prilikom izvođenja materijalnih dokaza reagirao je optuženi Miodragović, i to zbog bh. obilježja na dokumentima pristiglim iz BiH. Kako je kazao, „BiH i njenim dokumentima ne vjeruje“. Njegov prigovor je odbijen. Osim toga, nakon nekoliko obraćanja Vijeću sa „srpski sude“, reagirala je predsjedavajuća Mirjana Ilić, kazavši mu da se tako ne obraća. On je uzvratio da ''voli svoju državu, ali kako drugi ne bi zahatarili“, od sada će, kako je kazao, to „srpski“ izgovarati samo u sebi.

Kos bolestan

Advokat Goran Petronijević, inače advokat Radovana Karadžića, a koji je jučer zastupao više optuženih u predmetu ''Kravice'', najavio je da odustaje od planiranog svjedoka Franca Kosa. Podsjetimo, radi se o Slovencu koji je bio pripadnik zloglasnog 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, koji služi 35-godišnju kaznu zbog zločina protiv čovječnosti, a u Hagu je završio kao svjedok odbrane u procesu protiv Radovana Karadžića. Kako je kazao Petronijević, Kosovo zdravstveno stanje je veoma loše.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.