SVEČANOST

Prva gimnazija proslavila 140 godina postojanja

Pripremljen prigodan program za goste

Brojni gosti na svečanosti. S. Saletović

A.T.

9.4.2019

Povodom 140 godina postojanja Prve gimnazije večeras se u Narodnom pozorištu održava svečana akademija, kojoj prisustvuju brojne ličnosti iz javnog života. 

Među gostima su i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko), ministar za boračka pitanja Ismir Jusko, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Igor Gavrić, ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Zineta Bogunić, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj... 

Za sve goste upriličen je prigodan program, u kojem je, osim učenika, učešće uzela i Sarajevska filharmonija. Također, kroz videoprezentaciju prisutni su imali priliku upoznati se s razvojem Prve gimnazije kroz historiju. Direktorica škole Lejla Tuzlak kazala je da im ovaj jubilej puno znači, naročito što su najstarija sekularna škola u BiH.

- Ovo je škola koja je bila izuzetno značajna za cjelokupno naše društvo. Nju su pohađali mnogi eminentni građani, sportisti, naučnici, umjetnici koji su dali nemjerljiv doprinos razvoju našeg društva - kazala je Tuzlak.

Brojni su bivši đaci postali istaknute ličnosti u društvenoj sferi, poput Ive Andrića, Safvet-bega Bašagića, Isaka Samokovlije, Voje Dimitijevića, Danijela Ozme...



S. Saletović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.