ANALIZA

SDA politika - I BiH i ne BiH u Mostar

Kad treba razvijati državu, svako svoj atar ima, svako svoju nacionalnu kravu muze - narod

E. MASLO-E. TRAKO

10.4.2019

Svečano otvorenje Mostarskog sajma, na kojem učestvuje više od 860 izlagača iz tridesetak zemalja, bojkotirao je vrh SDA. Nisu došli bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i njihov stranački šef Bakir Izetbegović

Kako su obrazložili, nisu dobili ili su kasno dobili pozivnice od Dragana Čovića, koalicionog partnera i lidera HDZ-a, koji je pokrovitelj.

Poruka privrednicima 

Nedosljednost politike pokazali su dan kasnije, kada su otišli na noge Čoviću u Mostar na sastanak o formiranju Vijeća ministara, predvođeni Izetbegovićem. 

- Imat ćemo sastanke koji se odnose na podjelu resora u Vijeću ministara - kazao je Izetbegović nakon današnjeg sastanka. 

Indikativno je šta su prioriteti bošnjačke stranke koja je više od dvije decenije na vlasti.

Bojkotirali su velesajam na kojem je bio prisutan i veliki broj bošnjačkih privrednika iz Sarajeva, bojkotirali su uspostavljanje osobnih odnosa s regionom i cijelom planetom, pa i Kinom. 

Je li njihov nedolazak poruka bošnjačkim privrednicima da i oni bojkotiraju ovaj sajam? 

Zajedno su kad dijele vlast 

Umjesto što takav sajam organizira Mostar, trebalo bi da ga zajedno organiziraju Sarajevo i Mostar. To bi bio strateški interes i Bošnjaka i Hrvata i HDZ-a i SDA i svakog drugog. Činjenica da Sarajevo ima poseban sajam, a Mostar ima svoj sajam, pokazuje da SDA i HDZ dijele ekonomski prostor Bosne i Hercegovine.

Dakle, kad treba razvijati državu, svako svoj atar ima, svako muze svoju nacionalnu kravu - narod. Na gubitku su upravo ovi koje muzu, tj. narod, smatra on. 

A kad dijele vlast, resore, ministarstva, javna preduzeća, institucije, onda sjede zajedno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.