SVEČANOST

Obilježena godišnjica Armije Republike BiH

Jedan od ratnih komandanata, Suad Muharemović, potcrtao je kako je ovo jedna od najsvjetlijih tekovina

M.Sm.

12.4.2019

Svečana akademija u Mostaru - Avaz
Svečana akademija u Mostaru - Avaz
Svečana akademija u Mostaru - Avaz
Svečana akademija u Mostaru - Avaz
Svečana akademija u Mostaru - Avaz
+9

Svečanom akademijom koja je večeras održana u Centru za kulturu, u Mostaru je, u organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNK, nastavljeno obilježavanje 27. godišnjice Armije Republike BiH. 

Jedan od ratnih komandanata, Suad Muharemović, potcrtao je da je Armija Republike BiH jedna od najsvjetlijih tekovina i tačaka ove države.

- U ime Armije i u temelje ove države ugrađeni su najhrabriji sinovi ove države.Naša je dužnost i obaveza da se svake godine i po nekoliko puta sjetimo svih tih ljudi, ali i svih onih koji su zdušno četiri godine branili i odbranili ovu državu - kazao je Muharemović.

Safet Oručević, nekadašnji mostarski gradonačelnik, također, jedan od govornika citirao je riječi Serža Bramerca (Serge Brammertz) glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma krivičnog suda : „Ono što je ustanovljeno u sudnici, mora se učiti u učionicama“.

- Naša djeca ne znaju historiju i našoj djeci treba približiti historiju onog što se događalo i onog što je presuđeno. To naša djeca trebaju učiti,a ako ne mogu sada u učionicama, onda djecu moramo dovesti u prostore, kao što su ovi i u kojima je postavljena ova izložba i gdje će im se držati predavanja, kao što je to učinjeno prethodnih dana.Jako je važno da se naša djeca suoče sa historijom, jer pola njih još ne zna ni kako izgleda Hujka, a da ne govorim o drugim borcima. Znači, prvenstveno trebamo sačuvati sjećanje da bi na tim temeljima branili sve one principe koje smo tada branili u ratu. Kako vrijeme prolazi, trebaju nam sve više -kazao je Oručević.

Obilježavanje godišnjice Armije R BiH u Mostaru je započelo u ponedjeljak, 8.aprila otvorenjem izložbe „Zdravo, ma gdje bili heroji Mostara“. 

Riječ je o impozantnoj izložbi koja na 45 panela prikazuje više od 500 fotografija nastalih u periodu od 1992. do 1995.godine, a koje svjedoče o otporu jedinica Armije R BiH, jedine međunarodno priznate antifašističke vojske u proteklom ratu, dvostrukoj agresiji na području Mostara.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.