KRIZA

Otkud migrantima 46 maraka za kartu od Sarajeva do Bihaća

Karta vozom u jednom smjeru košta 42,50 KM

Piše: E. Trako

15.4.2019

(Video: E.Trako)


Migranti se od Sarajeva do Bihaća prebacuju raznim prijevoznim sredstvima. Osim Talgo voza, koji im je omiljeno prijevozno sredstvo i kojim najviše putuju, mnogi odlaze i autobusom. Istražili smo koliko košta karta u jednom smjeru.

Talgo voz "Željeznica FBiH" svakog dana kreće u 16 sati iz Sarajeva, a njegov dolazak u Bihać očekuje se pola sata iza ponoći. Međutim, akcijama MUP-a USK svi migranti iz voza budu izvedeni u Bosanskoj Krupi i vraćeni nazad. Karta u jednom smjeru vozom košta 42,50 KM.

S druge strane, nešto je skuplji prijevoz autobusom. Tako karta Sarajevo - Bihać košta 46 maraka. I oni koji putuju autobusom budu izvedeni iz autobusa u Velečevu na ulazu u Ključ, u slučaju da na nekoj ranijoj stanici ne napuste autobus.

Ekipa "Avaza" danas je s glavne autobuske stanice u Sarajevu ispratila pun autobus migranata. Njima se karte prodaju kao i svim ostalim putnicima iako su svi prijevoznici upozoreni da će biti sankcionirani.

Također, na nedavnoj vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Bihać jedan od zaključaka se ticao i transporta migranata u Unsko-sanski kanton.

- Od Vlade Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova RS tražimo da, u koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH i Graničnom policijom BiH, postigne veći angažman u zaštiti državne granice između BiH i Srbije i zabrane transporta migranata preko RS do USK - zaključeno je na sjednici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.