POZORIŠTE

Sedam vrhunskih ostvarenja na "Mostarskoj lisci“

Najtiražniji dnevni list u BiH „Dnevni avaz“ dodijelit će nagradu „Avazov zmaj“

S današnje konferencije za novinare

M. Sm.

17.4.2019

Ovogodišnje, 16. po redu izdanje Festivala komedije „Mostarska liska“ Narodnog pozorišta Mostar (NPM) počet će u petak, 19. aprila. 

Do 27. aprila, koliko će trajati jedan od najpoznatijih festivala komedije u regionu, publika će u takmičarskom dijelu imati priliku vidjeti sedam sjajnih ostvarenja, kako je to potvrđeno na današnjoj pres-konferenciji.

To su komad "Ime“ Pozorišta mladih Sarajevo, za koju režiju potpisuje Admir Glamočak, Zatim "Zašto je poludeo gospodin R?“, rađena u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, a koju je režirao Mostarac Bobo Jelčić, "Anđeli Babilona", koju je u Narodnom pozorištu Mostar postavio, također, Glamočak.

U konkurenciji su i predstava "Mušica“, u režiji Silvija Vadle i produkciji Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine, "Narodni poslanik" ''Oxygen Productiona'' iz Sarajeva i reditelja Alena Muratovića te „Brak mrak“, koju je za „Presek Dijagonala“ iz Beograda režirala Tea Puharić.

Posljednja predstava u konkurenciji je "Naši dani“ Narodnog pozorišta RS iz Banje Luke koju je režirao Jug Radivojević.

Uoči svečane ceremonije otvorenja Festivala u petak će, u foajeu NPM-a, biti otvorena izložba „Glumac lirskog treptaja“, posvećena istaknutom glumačkom bardu Safetu Pašaliću, prvom upravniku NPM-a, autorice Amine Abdičević.

Emir Spahić, umjetnički direktor pozorišta, podsjetio je na to da je na adresu pozorišta stiglo čak 46 prijava za "Mostarsku lisku“ iz svih zemalja regiona, a sedam odabranih ovaj put je selektirao Umjetnički savjet.

- Gledajući sve predstave, nekako se sam po sebi nametnuo moto ovogodišnjeg festivala "Drugačiji život je moguć", jer predstave tematiziraju probleme današnjice koristeći humorne elemente i govore o otuđenosti društva, o socijalnim i političkim problemima i stoga će umjetnici s naše scene u tih sedam dana pozivati gledaoce da promišljamo o svijetu i vremenu u kojem živimo i da ga pokušamo učiniti drugačijim - rekao je Spahić.

Almir Mujkanović, direktor pozorišta, naveo je da će ove godine biti jako veliki broj pratećih sadržaja. U organizaciji ovih sadržaja, rekao je, učestvuju Hrvatski dom „Herceg Stjepan Kosača“ i SPKD „Prosvjeta“, Muzej Hercegovine i Muzej književnosti i umjetnosti.

- Fokusirali smo se i na razvoj publike, tako da ćemo ugostiti 50 učenika koji će proći radionicu dramskog odgoja, ali i na razvoj unapređenja kadrova vezanih za kulturnu scenu Mostara, tako da smo organizirali dvije radionice koje će voditi profesor Darko Lukić u "Kosači“, što je prvi put da prostorno izlazimo iz pozorišta, kada je riječ o ovom festivalu - iznio je Mujkanović.

Festival će biti zatvoren koncertom Damira Imamovića.

Žiri i nagrade

I ove godine, kao i prethodnih, svake večeri će nagrada ''Mala liska'' pripasti najboljem glumcu ili glumici, a na kraju festivala, prema odluci stručnog žirija, u kojem su Senad Bašić, kao predsjednik, te Pjer Žalica i Erol Kadić, bit će dodijeljene nagrade ''Velika liska'' za najbolju predstavu u cjelini, režiju, glumca i glumicu.

Nagrade za najbolju predstavu dodijelit će i žiri medija i žiri publike. U sastavu žirija medija su Meliha Smajkić, Rosanda Zovko i Cvita Kusić, a u žiriju publike Nada Dalipagić, Seada Kuštrić i Edna Voloder. Također, najtiražniji dnevni list u BiH „Dnevni avaz“ dodijelit će nagradu „Avazov zmaj“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.