ČAPLJINA Zadruga je prvobitno investirala u zasade smilja

Ambasador Nelson i direktor USAID-a BiH posjetili pčelare i uzgajivače ljekovitog i aromatičnog bilja

Pčelarstvo ima dugu i bogatu tradiciju u ovom kraju

Avaz.ba
17.04.2019 16:16

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) i direktor Misije USAID-a u BiH Piter Dafi (Peter Duffy) posjetili su 17. aprila korisnike sredstava uz sklopu projekta USAID/Sweden FARMA II u Čapljini – Udrugu pčelara “Pčela” i poljoprivrednu zadrugu Loznica koja se bavi proizvodnjom ljekovitog i aromatičnog bilja. 

Nakon posjete, ambasador Nelson je rekao da je impresioniran proizvodnim mogućnostima ovih proizvođača.

- Drago mi je da Vlada Sjedinjenih Američkih Država može pomoći malim proizvođačima da poboljšaju svoju proizvodne kapacitete i povećaju svoje prihode - kazao je Nelson.

Tokom 2016. godine, USAID i švedska vlada započeli su projekt Razvoja poljoproivrede i poljoprivrednog poduzetništva (FARMA II). Ovaj petogodišnji projekt usmjeren je na pružanje pomoći seoskim poljoprovrednim proizvođačima u BiH da unaprijede efikasnost svog poslovanja i kvalitet svojih proizvoda, time jačajući prodaju na domaćem tržištu, kao i uspješan izvoz na susjedna tržišta EU.

USAID/Sweden FARMA II projekt je prepoznao nekoliko perspektivnih sektora proizvodnje, i usmjerio svoju podršku. Jedan od takvih sektora je prozivodnja ljekovitog i aromatičnog bilja. Poslovi u ovom sektoru su uzgoj, skupljanje i prerada bilja kao što je smilje, koje se koristi za eterična ulja, kozmetičke preparate, čajeve i druge proizvode. Poljoprivredna zadruga Loznica je osnovana sa ciljem unaprijeđenja proizvodnje i prerade ljekovitog bilja u ovom kraju. 

Zadruga je prvobitno investirala u zasade smilja, te zajedno sa nekolicinom lokalnih farmera, uzgojila oko 5 hektara smilja, što u sadašnjici omogućava održivo snabdijevanje biljkom i sjemenom smilja. Nedavno, USAID/SIDA FARMA II projekat, zajedno sa poljoprivrednom zadrugom Loznica, je kupio stroj za destilaciju, visokog kapaciteta, koji pretvara bilje u specifične proizvode veće vrijednosti, kao što je eterično ulje od smilja, kojeg kao sirovinu koriste poznati proizvođači preparata za njegu kože.

Pčelarstvo ima dugu i bogatu tradiciju u ovom kraju. Ipak, pčelari se suočavaju sa mnogim preprekama kako bi održali korak sa naprednom i modernom proizvodnjom. Pored činjenice da se pčelarstvo ne tretira kao profitabilna djelatnost, pčelari se bore da nabave kvalitetan vosak, koji je nužan za zdrave košnice, a često se suočavaju i sa problemom lažnog meda plasiranog na tržištu. 

Pčelarska udruga "Pčela" se bavi unapređenjem interesa lokalnih pčelara sa područja Čapljine. Danas, nekih 85 članova udruge posjeduje oko 5000 košnica i proizvodi oko 51 tonu meda godišnje. Zahvaljujući FARMA II projektu, ova zadruga je kupila modernu mašinu koja će im omogućiti proizvodnju kvalitetnog voska potrebnog za formiranje zdravih košnica, a planiraju pokrenuti i pčelarsku školu za mlade koje interesuje djelatnost proizvodnje meda.

Komentari

NA VRH