REAKCIJE Predsjedavajući Skupštine KS

Konaković: Zakon o porijeklu imovine funkcionera mnoge će otjerati iz politike

Podsjetio da su ključna obećanja građanima već usvojena

Avaz.ba
18.04.2019 09:40

Elmedin Konaković

Foto: Arhiv

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde, kazao je kako je vladajuća šestorka u Kantonu Sarajevo, čiji je dio i Narod i pravda, pokazala odgovornost prema građanima Kantona Sarajevo usvojivši Zakon o porijeklu imovine funkcionera u Kantonu Sarajevo. 

Konaković je podsjetio da su ključna obećanja građanima Naroda i pravde, a to su Zakon o porijeklu imovine i Zakon o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju, kao i druge antikoruptivne mjere, već usvojena ili su u skupštinskoj proceduri, čime je pokazano da se ne radi tek o pukim predizbornim obećanjima.

- Mi smo više puta naglasili da je za ozbiljne promjene ključna stvar moralna i etička obnova političke scene i njenih glavnih aktera. Zakonom o porijeklu imovine se iz temelja mijenja ambijent u kojem izabrani zvaničnici rade i uvjereni smo da će otjerati mnoge koji politiku vide kao biznis u kojem se mogu bogatiti bez ikakve odgovornosti i sankcija. Svi koji su trenutno na funkcijama moraju dokazati da je imovina koju posjeduju srazmjerna njihovim primanjima. Svaki osnov sumnje, vrijednost imovine veća od prihoda, bit će predmet istraga. Svi aktuelni zvaničnici kantona, grada i općina moraju u narednom periodu pristupiti ozbiljnom procesu dokazivanja zakonitosti u stjecanju imovine. Svi oni koji se misle kroz politiku obogatiti zloupotrebom javnih resursa ovaj zakon će onemogućiti da uopće krenu u takvu avanturu - smatra Konaković.

Podsjećamo, Skupština KS jednoglasno je usvojila Zakon o porijeklu imovine funkcionera na sjednici održanoj u srijedu, 17. aprila 2019. godine.

- Kanton Sarajevo već je postao primjer da je moguća jedna drugačija, bolja vlast. Ovaj zakon i drugi na kojima radimo samo su mehanizmi kojima građani mogu i trebaju kontrolirati vlast, počevši od nas. Također, pri usvajanju zakona saslušali smo sve institucije, opoziciju i druge zainteresirane i njihove ideje ugradili u konačni tekst - kazao je Konaković.

Od februara ove godine u Kantonu Sarajevo svi konkursi su pod posebnim nadzorom supervizora iz Ureda za borbu protiv korupcije, čime se nastoji ostvariti maksimalna transparentnost pri zapošljavanju. Također, danas će u Sarajevu biti predstavljen Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo.

Komentari

NA VRH