USPJESI

Mostarka u finalu Svjetske olimpijade iz engleskog jezika

Bila najbolja među stotinama takmičara iz BiH

Irna Mahmutović sa svojim najbližim. M.S.

Piše: M. SMAJKIĆ

19.4.2019

Učenica sedmog razreda Četvrte osnovne škole iz Mostara Irna Mahmutović jedina je finalistica osnovnoškolskog uzrasta iz BiH prestižnog svjetskog takmičenja u engleskom jeziku koje se već sedam godina održava pod nazivom „HIPPO English Language Olympiad“.

Učila na crtićima

Ova 12-godišnja Mostarka s još dvoje srednjoškolaca iz naše zemlje branit će boje BiH na finalu koje će u Veneciji biti održano 11. i 12. maja. Svojim znanjem i razumijevanjem engleskog jezika bila je najbolja među stotinama takmičara iz BiH.

- Italija, Njemačka i Japan su zemlje koje bih voljela posjetiti. Veoma volim historiju i geografiju, a engleski mi je skoro kao maternji jezik. Kao trogodišnja djevojčica mnogo sam gledala crtiće na engleskom jeziku i s rodicama igrala razne kompjuterske igrice. Engleski jezik svakodnevno koristim u komunikaciji - ispričala nam je Irna, koja je odlična učenica.

Za testiranje se pripremala kao i za školska takmičenja na dodatnoj nastavi sa svojim nastavnicima, profesorima engleskog jezika Anelom Omanović, Elvirom Ramadani-Omanović i Goranom Turajlićem.

Taj tim profesora je zaslužan za Irnin impresivan rezultat. Osim što su veoma ponosni na uspjeh svoje učenice, u ovoj školi ne kriju zadovoljstvo što su se u okviru ovog takmičenja pokazali i kao odličan testni centar.

Intenzivan rad

- U Italiji će svoje znanje pokazati takmičari s tri kontinenta, Evrope, Afrike i Azije. Svake godine se broj učesnika od devet do 19 godina povećava, sada će ih biti 35.000 iz 35 zemalja svijeta, tako da je to i za nas nastavnike veliko priznanje - kazao nam je Turajlić, koji je i Irnin mentor.

Njegova kolegica Omanović dodala je da sada slijedi intenzivan rad s Irnom, kojoj žele što bolji plasman.

 Savremen i moderan pristup 

- Veoma sam ponosna na našu Irnu, ali i na naše profesore, koji su prepoznali značaj ovakvog takmičenja i takav jedan savremen i moderan pristup. Dokazali smo da smo konkurentni, da naša škola može uraditi jedno takvo testiranje, kao što to godinama rade u zemljama širom Evrope - kazala je direktorica škole Seada Kuštrić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.