SAOPĆENJA

Demokratska fronta: Zahtijevat ćemo da FBiH primi novih 2.500 policajaca

Svjesni smo da bi navedeno pojačanje policije u oba entiteta prouzrokovalo finansijska izdvajanja od više desetina miliona KM

Avaz.ba

19.4.2019

Demokratska fronta se u proteklih nekoliko dana već oglašavala u vezi s Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, a koji se striktno odnosi na uspostavu rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj, ali su danas opet izdali novo saopćenje.  

- Još jednom upozoravamo međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini, prije svega Ured visokog predstavnika, Evropsku komisiju, OSCE te akreditirane misije članica PIC-a u Bosni i Hercegovini da ovaj potez predstavlja grubo kršenje Aneksa 1 i 11 Općeg mirovnog sporazuma za mir u BiH, u smislu da su se sve strane u sukobu u Bosni i Hercegovini obavezale raspustiti sve snage izuzev odobrenih policijskih snaga od IPTF-a u BiH. 

Tom odlukom rezervni sastav je morao biti raspušten u svim policijskim agencijama do kraja procesa certifikacije 2002. godine. Također podsjećamo i da je, s aspekta pravnog poretka Evropske unije, ovakav postupak „ocijenjen kao neprimjenjiv“.

Ukoliko i ovaj put i ova antidejtonska aktivnost vlasti Republike Srpske koja je ujedno protivna evropskoj praksi prođe bez adekvatne reakcije u smislu promptnog zaustavljanja aktivnosti na donošenju izmjena i dopuna ovog zakona, bit ćemo prinuđeni da iniciramo donošenje zakona i za područje Federacije Bosne i Hercegovine, ali koji će biti u skladu s Dejtonskim sporazumom. Ukoliko se, a kako je planirano, u rezervni sastav policije RS primi 1.000 policajaca, onda se u Federaciji recipročno treba primiti 2.500 policajaca.

To ne znači da mi nismo svjesni činjenice da je evropski prosjek broja policajaca u zemljama EU 318 policajaca na 100.000 stanovnika, a da je trenutni prosjek u BiH iznad toga, odnosno 436 policajaca na isti broj stanovnika. 

Svjesni smo i da bi navedeno pojačanje policije u oba entiteta za 3.500 službenika povećalo ukupan broj policajaca na prosjek veći od 450 na 100.000 stanovnika i da bi prouzrokovalo finansijska izdvajanja od više desetina miliona KM za opremanje, edukaciju i angažiranje snaga.  

Smatramo, a poučeni iskustvima s početka devedesetih godina, da se mora odgovoriti na adekvatan način istim ili sličnim mjerama, a sve da nas ne bi zadesile posljedice iz već navedenog perioda, s tim da mi to ne bismo radili kršeći Dejtonski sporazum, već bismo, na osnovu sigurnosne procjene, primili 2.500 aktivnih policijskih službenika, a što je u pogledu evropske pravne stečevine prihvatljivo.

Na kraju, i dalje smatramo da bi novac koji bi se izdvajao za nove policijske snage bolje bilo utrošiti na pomoć socijalnim kategorijama društva, mladima, penzionerima, radnicima i nezaposlenim, te da bi se trebalo težiti ka smanjenju broja policajaca na evropski prosjek, ali s boljom opremom, plaćama i edukacijom koja bi stvorila sigurnije okruženje i za život i za nove investicije u Bosni i Hercegovini.

Svima mora biti jasno da je u ovom trenutku prioritet svih prioriteta – opstanak i sigurnost građana i države Bosne i Hercegovine. Ko to ne vidi ili je „slijep pored očiju“ ili radi na destrukciji BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.