REAKCIJE O Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima

OHR: Nejasan razlog za postojanje rezervnog sastava policije u RS

Sazvana vanredna sjednica Komisije Federalnog parlamenta za sigurnost

Piše: Fena

Ured visokog predstavnika (OHR)

Foto: Arhiv


Ured visokog predstavnika (OHR) smatra kako je nejasan razlog za postojanje rezervnog sastava policije MUP-a RS te poziva Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) da odgovori transparentno na sve primjedbe upućene povodom toga.  

Stav je to OHR-a istaknut u odgovoru na Fenin upit povodom Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, koji je u četvrtak usvojio NSRS, a kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

- Razlog za postojanje rezervnog sastava policije nam je nejasan. Međutim, budući da je parlamentarna procedura još u toku, pozivamo zvaničnike RS da nacrt izmjena i dopuna pravovremeno upute u širu raspravu među domaćim i međunarodnim akterima te podsjećamo da uspostava rezervnog sastava mora odgovarati potrebama koje spadaju unutar nadležnosti RS - precizira portparol OHR-a Mario Brkić.

U međuvremenu, aktuelizirano je pitanje formiranja rezervnog sastava policije u Federaciji BiH kao odgovora na spomenuti potez NSRS-a te je u tom kontekstu sazvana vanredna sjednica Komisije Federalnog parlamenta za sigurnost, a radi, eventualne, operacionalizacije te inicijative.

NA VRH

Komentari