CAZIN

Migranti protestirali na bosanskom jeziku

„Sedra“: U hotelu smještene porodice s djecom. Arhiv

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

21.4.2019

Kako saznaje „Avaz“, stotinjak migranata proteklih je dana protestiralo ispred hotela „Sedra“, koji se nalazi između Bihaća i Cazina. 

Doznajemo da su glavni razlog protesta migranata bili uvjeti u tom hotelu, gdje je smješteno oko 20 porodica s djecom. Izrazili su nezadovoljstvo zbog nedostatka tople vode u jednom dijelu hotela i zbog hladnih soba.

Migranti su svoje zahtjeve ispisali na transparentima na bosanskom jeziku uz zahtjev da ih izmjeste u Đački dom u Bihaću, jer smatraju da su uvjeti bolji od onih koje imaju.

Prema nezvaničnim informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova USK, zbog nereda u „Sedri“ bila je pozvana i policija, ali izlaskom na teren policajci nisu mogli utvrditi nikakav incident iako je on bio prijavljen.

Inače, o uvjetima u „Sedri“ brine se Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i prošle je godine za osposobljavanje tog hotela, koji je postao migrantski centar, investirano više od 1,5 miliona maraka.

Saznajemo da su iz IOM-a migrantima obećali da će problemi s vodom i grijanjem biti riješeni te da odustanu od protesta.

Svađe Iranaca i Pakistanaca  

U „Sedri“ je prije nekoliko dana došlo do svađe između nekoliko migranata porijeklom iz Pakistana i Irana. Navodno, već duže vrijeme postoji netrpeljivost između dvije grupe iz tih zemalja. Stoga su iz IOM-a jednu od zavađenih grupa htjeli prebaciti u neki od bihaćkih kampova, ali se većina drugih pobunila zbog odabira onih koji su trebali napustiti „Sedru“, jer su ukazivali na to da upravo one koji nisu započinjali sukobe žele izmjestiti, a ostaviti one koji prave probleme.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.