PROJEKTI

Za 18 mjeseci magistrala do Jadrana

Piše: E. Trako

22.4.2019

Radovi se odvijaju prema planu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Povezivanje magistralnom cestom Neuma, jedinog bh. grada na moru, sa ostatkom zemlje, bit će završeno za 18 mjeseci, kazao je jučer za “Dnevni avaz” Ljubo Pravdić, direktor “Cesta FBiH”.  

Probijeno 600 metara

Dovršeno je asfaltiranje dionice od Starog Neuma do Babinog dola, pri kraju je i asfaltiranje od Babinog dola do Oštrovca te gradnja tunela kod Oštrovca. Probijena je i trasa od Oštrovca do Broćanca, a sada se probija tunel dužine od 975 metara kroz planinu Žaba.

Uskoro bi trebala početi i gradnja puta od Stoca prema Neumu, na dionici od Drenovca do Stolova.

- Sredstva za gradnju ceste Neum - Stolac dio su programa gradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH u vrijednosti od 173 miliona eura, koji kreditnim sredstvima finansiraju Svjetska banka, Evropska investicijska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj – kaže direktor Pravdić.

Pravdić: Ispoštovat ćemo rok

Cesta duga 48,8 kilometara, olakšat će i skratiti putovanje do Neuma, i to će, u svakom slučaju, poboljšati turistički položaj Neuma.

- Probijeno je više od 600 metara tunela Žaba. Također, iz pravca Stoca, u dužini od 8,3 kilometra, završena je eksproprijacija i isplaćena su sredstva. Pred kraj smo evaluacije ponuda za izbor glavnog izvođača i očekujem da u naredna dva mjeseca na gradilište uvedemo glavnog izvođača radova na ovoj dionici. To će biti ugovoreno veoma brzo – dodaje Pravdić.

Zacrtani rok

On naglašava da bi problema moglo biti jedino kad cesta dođe na ulaz u Stolac zbog teretnih vozila.

- Sada razmatramo rješenja. Ali, siguran sam da će se zacrtani rok ispoštovati i da će sve biti kompletirano za 18 mjeseci – naglasio je na kraju Pravdić.

Kozija staza preko Svitave

Decenijama se Bosanci i Hercegovci maksimalnom brzinom od 40 kilometara na sat veoma zahtjevnom cestom preko Svitave muče i lome automobile. Put do mora postaje agonija zbog uske ceste, na kojoj se dva automobila teško mogu mimoići. Zbog toga je cesta preko Svitave nazvana kozijom stazom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.