STAVOVI Ministar unutrašnjih poslova RS

Lukač: Nema potrebe da prijete iz FBiH

Cijeloj BiH su potrebne sigurnosne snage, odnosno više policajaca koji trebaju doprinijeti boljoj sigurnosnoj situaciji

Srna
23.04.2019 10:49

Lukač: Pojačana sigurnost za građane

Foto: Arhiv

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su svi koji su odlučili da obuku uniformu svjesni opasnosti koju policijski posao nosi sa sobom, a da je, nažalost, nemoguće predvidjeti događaj kao što je mučko ubistvo Slađenka Tubina u Prijedoru, čijoj porodici je izjavio najdublje i najiskrenije saučešće.

- Ova tragedija je poruka svim policajcima da svakoj intervenciji prilaze maksimalno ozbiljno jer nikada ne znaju gdje mogu da naiđu na naoružane i psihički poremećene ljude - rekao je Lukač za današnji "Glas Srpske".

On je naglasio da je, nažalost, sposoban i hrabar policajac prilikom redovnog obavljanja posla izgubio život od osobe koja je bila vjerovatno u alkoholisanom stanju, a moguće i u stanju psihičkog rastrojstva, čime je na tragičan način potvrđeno koliko je ozbiljan i odgovoran policijski posao.

Govoreći o povlačenju spornih odredbi iz prijedloga izmjena Zakona o javnom redu i miru, Lukač je rekao da nisu bile uperene protiv javnosti u radu policije, niti su predložene s ciljem da bilo koga onemoguće u radu, a posebno novinare.

Kada je riječ o predviđenom formiranju rezervnog sastava policije, on je rekao da su u ovom entitetu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini potrebne sigurnosne snage, odnosno više policajaca koji treba da doprinesu boljoj sigurnosnoj situaciji.

Odgovarajući na pitanje o najavljenom formiranju rezervnog sastava policije u Federaciji BiH, Lukač je rekao da "nema potrebe da prijete formiranjem rezervnog sastava".

- Ja pozdravljam svakog novog policajca na ulicama cijele BiH zato što znači samo pojačanu sigurnost za sve građane. Mi na ovaj način pomažemo i FBiH, prije svega našim kolegama u Unsko-sanskom kantonu jer ćemo jačom kontrolom ilegalnih ulazaka na istočnoj granici Republike Srpske smanjiti priliv migranata na području tog kantona - pojasnio je Lukač.

Kada je riječ o slučaju ubistva Davida Dragićevića, Lukač je rekao da je to pitanje za Tužilaštvo koje u potpunosti vodi taj slučaj, a da će policija dati svoj puni doprinos i odgovoriti na zahtjev Tužilaštva.

- Naš stav je i dalje da ćemo dati i učiniti sve što je potrebno da taj slučaj bude riješen - rekao je Lukač.

Komentari

NA VRH