ANALIZE Nakon što je porasla cijena nafte na svjetskom tržištu

Gorivo skuplje za 10 feninga

Prije dva mjeseca cijena litra dizela i benzina u Bijeljini bila 2,09, a sada 2,15 maraka

A. ČENGIĆ
23.04.2019 14:43

Zenica: Dizel 2,36 maraka

Foto: B. Mahmić

U posljednjih pet mjeseci cijene nafte na svjetskom tržištu nikad nisu bile više. Barel trenutno košta 73,24 dolara.  

Poskupljenje goriva osjeti se i u Bosni i Hercegovini, pa su cijene postepeno porasle za pet do deset feninga po litru goriva, ovisno o pumpi.

Najjeftinije u Bijeljini

Najjeftinije gorivo u BiH je u Bijeljini, na pumpi „Nešković“. Do prije dva mjeseca cijena litra dizela i benzina bila je 2,09 maraka. Sada je viša za šest feninga po litru i iznosi 2,15 maraka.

Iz Ministarstva trgovine FBiH kazali su nam da oko 360 pumpi, koliko ih ima u Federaciji, same diktiraju cijene te da oni kao nadležno ministarstvo mogu reagirati tek ako neka od njih drastično odstupa od drugih.

  • U Bijeljini gorivo skuplje za šest feninga
    U Bijeljini gorivo skuplje za šest feninga Foto: (G. Bobić)

- Većinom je razlika od pet do deset feninga, u zavisnosti od grada do grada. Naprimjer, uvijek je u Zapadnohercegovačkom kantonu gorivo skuplje nego u ostatku Hercegovine - kazali su nam iz Ministarstva.

U Sarajevu je gorivo poskupjelo za deset feninga. Od Čengić-Vile pa do centra grada cijene variraju od 2,31 do 2,36 maraka po litru. Dizel i benzin na većini pumpi isto koštaju.

Zbog nižih nameta gorivo u Republici Srpskoj je jeftinije, pa mnogi građani Sarajeva to koriste i toče na Palama ili u Istočnom Sarajevu.

Skupo i u Zenici

Proteklih dana ostali su neugodno iznenađeni kada su vidjeli da je razlika svega pet feninga po litru. Na pumpamau Istočnom Sarajevu cijene i dizela i benzina kreću se od 2,24 do 2,31 KM. Iste su i na Palama.

Cijene su porasle i u Zenici. Izjednačene su kao u Sarajevu, i dizel i benzin koštaju od 2,31 do 2,36 KM. Za pet feninga su niže u Mostaru i Banjoj Luci te Tuzli.

Cijene naftnih derivata bile su najviše u oktobru prošle godine. Prosječna cijena benzina iznosila je 2,37 KM, a dizela 2,40. Nakon toga uslijedio je blagi pad. 

Komentari

NA VRH