SARAJEVO Dvodnevni naučno-aktivistički skup

Konferencija "Evropski izbori u sjeni (dez)integracije: Pogled s balkanske rute"

Neefikasnost lokalnih i državnih vlasti vodi ka jačanju lokalnih antagonizama

Fena
25.04.2019 08:30

Dvodnevna naučno-aktivistička konferencija pod nazivom "Evropski izbori u sjeni (dez)integracije: Pogled s balkanske rute", koju organiziraju Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, zajedno s Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Ljubljani i Heinrich Boll Stiftung BiH, bit će održana u četvrtak i petak, 25. i 26. aprila.

Prvog dana konferencije u Sarajevu učešće će uzeti više od dvadeset istraživača i solidarnih aktivista iz BiH i regije, koji će razmijeniti analize, perspektive i ideje nastale tokom rada na takozvanoj balkanskoj ruti.

Drugog dana u Velikoj Kladuši učesnicima iz Sarajeva će se pridružiti lokalni aktivisti, izbjeglice i migranti koji se nalaze u ovom gradu, saopćeno je s FPN-a.

Organizatori navode da ovim događajem žele doprinijeti boljem razumijevanju "balkanske rute" kod lokalne javnosti, zatim intervenirati u program javnih diskusija pred nadolazeće evropske izbore, te potaknuti razmjenu informacija između eksperata i aktivista koji rade na "balkanskoj ruti" i kreatora evropskih politika.

- Izvještaji o humanitarnoj situaciji u kojoj se izbjeglice i migranti nalaze su obeshrabrujući, a oni vezani za policijsko nasilje na granicama EU alarmantni. Antagonizam između lokalnog stanovništva i ljudi koji su u prolazu ka EU je sve veći zbog lošeg upravljanja situacijom od vlasti, a migranti postaju oruđe za produbljenje podjela u društvu i akcentiranja dezintegracijskih tendencija. Neefikasnost lokalnih i državnih vlasti vodi ka jačanju lokalnih antagonizama dok etnonacionalisti koriste situaciju za daljnu etničku polarizaciju i legitimaciju politika straha - upozorava profesor Univerziteta u Ljubljani Andrej Kurnik, koji se već nekoliko godina bavi temama migracija, a posljednja tri mjeseca je gostujući profesor na FPN-u u Sarajevu.

Glavni ciljevi ovog projekta su: uključiti akademske radnike i borce za ljudska prava u naučnu mrežu koja povezuje istraživače i različite stručnjake koji rade na "balkanskoj ruti"; iskazati solidarnost s lokalnim stanovništvom i organizacijama civilnog društva koji se solidarišu s izbjeglicama i migrantima na ruti; uspostaviti veze između naučnika, građanskih aktivista te bh. i europskih donosioca odluka, koje će omogućiti buduću saradnju u analiziranju situacije i definiranja prijedloga za kreatore politika.

Oglasi

Komentari

NA VRH