UPISAO 2019. GODINE

Mirnes Kovač doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

Odbranio je doktorsku disertaciju na temu "Odnosi Bosne i Hercegovine sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom i involviranje Sjedinjenih Američkih Država"

Mirnes Kovač. Preporod.info

H. J. I.

13.6.2023

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu jučer je Mirnes Kovač odbranio doktorsku disertaciju na temu "Odnosi Bosne i Hercegovine sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom i involviranje Sjedinjenih Američkih Država".

Komisiju za odbranu doktorske disertacije činili su: prof. dr. Damir Kapidžić (mentor), prof. dr. Sead Turčalo (predsjednik) i dr. Hamza Karčić (komentor), koji su ukazali na značaj ovog rada u rasvjetljavanju uloge Kraljevine Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država u međunarodnom priznavanju Bosne i Hercegovine, te u kasnijem diplomatskom i vojnom involviranju Sjedinjenih Američkih Država na zaustavljanju agresije na Bosnu i Hercegovinu i postizanju Mirovnog sporazuma u Dejtonu.

Fokus rada

Fokus ovog rada bila je vanjskopolitička analiza uspostave i razvoja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom 1992. godine, te njena diplomatska, politička i humanitarna pomoć Bosni i Hercegovini tokom i nakon agresije, a posebno njena uloga i podrška na međunarodnom nivou u alarmiranju svjetske javnosti i velikih sila oko Bosne i Hercegovine.

Saudijsko priznanje Bosne i Hercegovine 17. aprila, 1992. godine, bilo je važno za kasniji proces međunarodnog priznanja naše države posebno od strane zemalja muslimanskog svijeta. U radu se pokazalo koliko je saudijska diplomatska podrška bila važna u ovom početnom periodu, od članstva u Ujedinjenim nacijama, preko podrške kroz Pokret nesvrstanih, do djelovanja putem Organizacije islamske konferencije (OIC).

Također, Kovač je pokazao kakav je bio utjecaj Kraljevine Saudijske Arabije na vanjsko-političko djelovanje Sjedinjenih Američkih Država koje je u određenim trenucima igralo značajnu ulogu za našu domovinu. Involviranje u Bosni i Hercegovini je pored američkog opredjeljenja da pomognu riješiti problem u Evropi imalo i širu međunarodnu dimenziju i odjek među zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Važnost razumijevanja uloge SAD

Ukazao je na važnost razumijevanja uloge Sjedinjenih Američkih Država u ratnim godinama, što je jedan od važnijih trenutaka u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. Kraljevina Saudijska Arabija se rukovodila realpolitikom Sjedinjenih Američkih Država i američkom idejom podrške Bosni i Hercegovini, a ne stvaranjem nove političke realnosti na terenu. Kraljevina Saudijska Arabija je u pravilu poštovala i podržavala zvanične stavove legalne i legitimne vlasti Bosne i Hercegovine, jedna je od glavnih teza ovog istraživačkog rada.

Kovač je ukazao da, s obzirom na intenzitet odnosa Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995), te u neposrednoj poslijeratnoj obnovi, a imajući u vidu realne političke i ekonomske potencijale saradnje, današnji odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije nisu na zadovoljavajućem nivou. Također, ukazao je na određene nove okolnosti koje bi trebalo shvatiti kao prednost i uložiti značajne resurse u redefiniranje vanjske politike Bosne i Hercegovine koja će znati predstaviti svoje potencijale i tako obnoviti i učvrstiti strateška partnerstva sa važnim zemljama i na Istoku i na Zapadu, a pogotovo sa zemljama s kojima naša domovina ima historijske, kulturne i vjerske veze kao što je to Kraljevina Saudijska Arabija.

Biografija

Mirnes Kovač je završio Gazi Husrev-begovu medresu, zatim Fakultet islamskih nauka, a potom magistrirao međunarodne odnose na Univerzitetu Sussex u Velikoj Britaniji.

Od 2005. godine radi u redakciji Islamskih informativnih novina Preporod kao novinar i urednik u redakciji.

U dosadašnjem profesionalnom i naučnom angažmanu sarađivao na više naučnih i istraživačkih projekata u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, te učestvovao na brojnim međunarodnim konferencijama posvećenim Bliskom istoku, islamu i muslimanima u Evropi.

Također, do sada, uz desetak prijevoda sa engleskog jezika na bosanski iz oblasti islamistike, historije religija, međunarodnih odnosa i dr., objavio je brojne članke, intervjue i analize iz oblasti politike Bliskog istoka, Balkana u domaćim i svjetskim medijima.

Sa odbrane doktorske disertacije. Preporod.info

Autor je prvog izvještaja o Bosni i Hercegovini za prvo izdanje Brillovog godišnjaka "Muslimani u Europi", 2009. godine. Objavio je autorsku knjigu "Opsada islama", zbirku intervjua sa najznačajnijim misliocima o islamu na Zapadu i u muslimanskom svijetu 2014. godine, a autor je i nagrađenog međureligijskog projekta "One Book For Peace".

Doktorske studije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu upisao je 2019. godini i u predviđenom roku završio sve studijske obaveze sa najvišim rezultatima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.