REAKCIJE

Višković: Pravni stručnjaci RS rade na pripremi tužbe protiv FBiH

Srna

26.4.2019

Pravni stručnjaci Vlade Republike Srpske rade na pripremi tužbe protiv Federacije BiH zbog činjenice da ne postoji spremnost da se riješi pitanje raspodjele prihoda od indirektnih poreza usljed kojeg je budžet RS samo u 2018. godini oštećen za 33.000.000 KM, izjavio je premijer manjeg bh. entiteta Radovan Višković. 

Višković je istakao da je od federalnog premijera Fadila Novalića dobio uvjeravanje da će se o pitanju koeficijenata raspodjele prihoda od indirektnih poreza razgovarati čim bude formirana nova Vlada FBiH.

"Naši pravni stručnjaci pripremaju tužbu, ali neće biti aktivirana neko vrijeme, ali ako se ne formira Vlada u maju sigurno će ići tužba, što je sasvim legalno i legitimno", rekao Višković za BHRT, ističući da su koeficijeniti posljednji put usaglašeni 25. maja 2017. godine.

Višković je ukazao da je činjenica da su od 2017. godine svi koeficijenti raspodjele bili na štetu Republike Srpske.

"Ne mogu u nedogled dozvoliti da se te stvari događaju. Činjenica je da su bili na štetu Republike Srpske i da nema razumijevanja, odnosno nije ga bilo u nekom predhodnom periodu da se to pitanje dijalogom riješi", rekao je Višković.

Osvrćući se na 100 dana rada Vlade Republike Srpske, Višković je istakao da je načinjen određen napredak koji se ogleda kroz predložena zakonska 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.